вівторок, 19 березня 2013 06:45

За півтори доби випали три місячні норми снігу

Автор: фото з сайта www.vk.com
  У п’ятницю зранку у Львові на проспекті Червоної Калини люди чекають на транспорт. Через снігопад маршрутки не виїхали з автопарку або застряли в заметах. Більшість жителів повернулися додому, не вийшли на роботу
У п’ятницю зранку у Львові на проспекті Червоної Калини люди чекають на транспорт. Через снігопад маршрутки не виїхали з автопарку або застряли в заметах. Більшість жителів повернулися додому, не вийшли на роботу

Снігопад на Львівщині розпочався у п'ятницю і тривав півтори доби. Випали три місячні норми опадів. Висота снігу сягала 30 см.

Близько шостої вечора 26-річна Світлана Парубій вийшла з роботи на вул. Личаківській.

— Такого ще не бачила: вулиці спорожніли — ні трамваїв, ні автобусів. Люди пішки пробираються вузькими стежками. Дехто — по проїжджій частині, бо транспорту нема. Авто на обочинах погрузли в снігу. Я давай викликати таксі — жоден оператор не відповідає. Пішки додому добиралася 2,5 години.

Дорогою Світлана хотіла купити хліб. У жодному магазині не знайшла.

— Продавці кажуть: машини не можуть довезти. Я у супермаркет — там люди скуповуються, ніби війна буде. По п'ять пакетів молока беруть, стільки ж пачок масла, фрукти сумками. Продавці розказують, що ночуватимуть у магазині, бо зранку на восьму не доберуться.

У суботу снігопад припинився. Дороги розчистили вночі, автобуси виїхали на маршрути. Рух трамваїв відновили в понеділок.

На трасі Київ — Чоп утворилася тягучка завдовжки 30 км.

У місті Дрогобич на Львівщині сніг обвалив дах котельні виправної колонії, де перебувають 1140 в'язнів. Одному засудженому придавило плитою ногу.

— Ми опинилися в самому піку — випало до 1,5 метра снігу. Бетонне перекриття котельні не витримало, — каже 41-річний Вадим Кутовий, начальник колонії. — Там працювали шість засуджених. Як побачили, що дах з'їжджає вниз, устигли відключити котли і вискочити.

Колонію обігрівають електроприладами. В'язням видали додаткові ковдри й одяг.

— У нас місцями до 2 метрів снігу намело. Люди дверей у хатах не могли відчинити. Хліб самі печуть, — розказує Ірина Сирник із села Бобрівники Монастириського району на Тернопільщині.

— Думала, чоловіка три дні не побачу. Він у райцентрі в газовій службі працює. До сусіднього хутора доїхав, а додому — вже пішки. Машина досі там стоїть. Вчора на роботу виходив о п'ятій ранку, бо треба по снігах 8 кілометрів до траси йти, — розповідає 42-річна Світлана Мамчур із села Лідихів Кременецького району на Тернопільщині.

Село розтягнулося на 8 км, там живуть 2200 людей. Є школа і медпункт. Випало до метра снігу.

— Вчора мали похорон, то перед процесією два трактори їхали. Один із ланцюгами тягнув іншого, а той уже ковшом розгортав.

Подружжя 36-річна Людмила та 39-річний Петро Довбухи два дні добиралися із Хмельницького у село Кутин Зарічненського району на Рівненщині. Родина має магазин одягу, щомісяця їздять мікроавтобусом "Фольксваґен Транспортер" на базар.

— Від'їхали 100 кілометрів від Хмельницького і потрапили в завірюху. 200 кілометрів до Рівного повзли 8 годин. Переночували у родичів, а наступного дня ледве розкопали машину від снігу. Поспішали, бо син сам на господарстві, а у нас свині, корова, кури.

До міста Сарни перед колоною автомобілів їхав снігоочисний трактор. У Зарічному переночували у знайомих. 16 березня зранку Довбухи підібрали чотирьох чоловіків на зупинці автовокзалу. Маршрутки у села не ходили.

— Ми купили в Зарічному лопати, насипали два відра піску, взяли гарячий чай, приготувалися, як до штурму, — продовжує Людмила. — Їхали помалу, замість години добиралися 5. На під'їзді до села перед нами просто постала снігова кучугура. Лопатами викопали тунель заввишки як міні-бус. Якби не попутчики, ми з чоловіком не впоралися б. Від лопат у всіх на руках були мозолі. За два дні наша машина перша, яка проїхала до села.

15 березня тролейбуси у Рівному вперше за останні 28 років не виїхали на маршрути — через лід на дротах.

— Циклон прийшов в Україну з півдня Балкан і був у нас два дні — 14 та 15 березня. Найбільше постраждали Волинська, Львівська, частково Тернопільська й Рівненська, Закарпатська та Івано-Франківська області. Випало до 40 сантиметрів снігу, в горах — до 80, — розповідає Людмила Савченко, начальник відділу метеопрогнозів Гідрометцентру. — Для березня — це не зовсім типова погода. Вона зимова, місцями було до 23 градусів морозу. Але в цілому погода відповідає нормі, бо березень — перехідний місяць від зими до весни.

22-23 березня можливий ще один циклон: у західних областях сніжитиме, а в іншій частині країни — буде дощ. Потепліє у першій декаді квітня.

Зараз ви читаєте новину «За півтори доби випали три місячні норми снігу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі