пʼятниця, 10 червня 2016 00:40

"За два тижні почали шукати, як утекти"

Автор: ФОТО З САЙТА www.radiosvoboda.org.
  Вигляд на руїни терміналу Донецького аеропорту із дзвіниці Іверського монастиря. Звідти по кіборгах стріляли російські й сепаратистські снайпери. За зруйнованими терміналами бойовики ховають міномети та гармати. Стежки до аеропорту заміновані. Знешкодити противника українські піхотинці не можуть. Їм заборонили мати подібне озброєння на передовій.
Вигляд на руїни терміналу Донецького аеропорту із дзвіниці Іверського монастиря. Звідти по кіборгах стріляли російські й сепаратистські снайпери. За зруйнованими терміналами бойовики ховають міномети та гармати. Стежки до аеропорту заміновані. Знешкодити противника українські піхотинці не можуть. Їм заборонили мати подібне озброєння на передовій.

Студенти з Донбасу їдуть працювати в Абхазію

"Студентов приглашаем на работу в Абхазию (територія Грузії, анексована фактично Росією. — ГПУ) на все лето. ­Суперусловия с проживанием и питанием" — такі оголошення з'явилися в Луганську тиждень тому.

— Компания "Север-Юг" заключает договора на поездку. Кроме работы, обещают жилье у моря, — каже луганчанка 22-річна Ірина.

Прізвища не називає. Закінчила навчання в місцевому університеті імені Шевченка.

— Я перекладач, учитель англійської. Навіть у Росії мій диплом не потрібен. У ЛНР із вчителями не церемоняться. Підписуємо контракт, що згодні з усіма кадровими перестановками, зменшенням зарплатні. По суті, віддаємося в рабство.

Планує поїхати в Абхазію 10 червня.

— Потрібен лише паспорт України чи Росії, фото та копія диплома або довідка, що навчаємось. Обіцяють щомісяця 5-го числа платити 10 тисяч рублів — це 3,3 тисячі гривень. Двічі на день годують. Щодня треба виходити до моря й продавати квитки на екскурсійні автобуси в зоопарки, на озера, туристичні парки. Від їхньої вартості доплачують ще 8 відсотків. Їде три автобуси студентів. Контракти обіцяють укласти на три місяці. Даватимуть два вихідних щомісяця.

На форумі Донеччини теж обговорюють роботу в Абхазії. Там потрібні перукарі, кухарі, співаки, прибиральниці, офіціанти в російські ресторани. Також — вантажники, працівники в супермаркети й рятівники на пляжі віком від 20 до 35 років. Зарплата — 10–40 тис. руб., або 3,3–13 тис. грн.

— У нас бизнес в запущенном состоянии. Деньги никто не вкладывает, туристов нет, — каже колишній ресторатор 49-річний Пламен Маджиров. — Увесь бізнес віджали росіяни за два роки. Ми сподівалися, що Росія допоможе, будемо незалежними. Зараз страшне безробіття. Наших на роботу не беруть, бояться бунтів. Платять мало, дурять. Дочка в супермаркеті працювала два місяці. Навісили нестачу, ледь відкупилися. Виживаємо за рахунок власних продуктів. Веземо в Росію все, що можемо продати. Побутову техніку, старі меблі, фрукти.

Приїжджають люди з України й Росії. Робочі тури почалися торік. У заробітчан відбирають паспорти. Працюють на фермах, як раби. Звертатися до поліції нема сенсу. В кращому випадку депортують. У серпні посеред вулиці знайшли побиту дівчину. Приїхала екскурсоводом. Сама із Сочі. Її закрили в борделі й ґвалтували кілька місяців. Важко приходила до тями. Ми навіть їй лікаря викликали.

У кадровому агентстві "Робота в Абхазії" кажуть, що місцеві не йдуть працювати через низькі зарплати.

— В бюджетной сфере предлагают до 6 тысяч рублей. Больше — на контракте в армию, от 20 до 50 тысяч, — каже Лія Вахітова із міста Сухумі. — Українцям треба дозвіл на роботу й візу, але з Криму, ЛНР чи ДНР беремо без дозволів. На літо багато вакансій при пансіонатах. Відпочивати їдуть росіяни. Про рабство я не чула. В нас укладають контракти з усіма. Люди шукають роботу через форуми, йдуть у приватний сектор. Які там умови, не знаю.

На форумі обговорюють, як торік набирали людей на збір мандаринів.

— Я те мандарины жрал и пил. Смотреть на них не могу. Обещали от 30 тысяч рублей. Что это лажа, понял сразу, — каже 24-річний Юрій Коливанов із Донецька. — Були поблизу Адлера. Коли приїхали, в нас забрали паспорти. Мав їх два. Віддав російський. Поселили в бараку. Вранці вивозили у сад, увечері забирали. Заплатити обіцяли наприкінці сезону. Їсти майже не давали. За два тижні ми почали шукати, як утекти. Виїжджав по українському паспорту. Наплів на митниці, що мене викрали. Зверху дав трохи грошей, які вкрав у туристів.

— В ДНР сейчас работает госсектор и армия, — каже 26-річний Владислав Алєксєєнко. Закінчив Донецький університет. Торік переїхав до Великої Британії на запрошення айті-компанії. — Сказали — або їду, або перестаю з ними працювати. Знаю англійську й програмування. Працював тут і після окупації — з дому. Але роботодавці помітили витік інформації. Забрали мене в Лондон. Знімають житло. Тут маю 2,5 тисячі доларів зарплатні. В Донецьку було 1,5.

— Найбільше жителів окупованих територій працюють у Росії. Дуже поменшало заробітчан у Москві, — каже киянин 41-річний Дмитро Толмачов, експерт міжнародної ­компанії з праце­влаштування за кордоном. — Умови стали жорст­кіші. Постійно перевіряють ­дозволи. В Росію їдуть на заробітки жителі Донбасу й прикордонних сіл, які не мають альтернативи. Але це віддалені райони. Туди перевіряючі не доходять. Вирушають також у Польщу, Молдову та ­Україну.

Коротко

На Донбасі затримали бойовика, який розстрілював українців під Іловайськом. Про це повідомили у прес-службі СБУ 7 червня. Житель Красногорівки приєднався до бойовиків у червні 2014-го. Був кулеметником. Убив понад 20 солдатів.

Трьох бійців добровольчого батальйону "Донбас" поранили в зоні АТО. Про це повідомив засновник підрозділу нардеп Семен Семенченко. Боєць на позивний Крез отримав легке поранення, Схід — контузію, Фотограф — осколкові поранення середньої тяжкості. Усім їм надали медичну допомогу. Загрози життю немає.

На Донеччині закрили блокпост ''Зайцеве'', за інформацією Держприкордонслужби 7 червня. Це зробили через обстріли бойовиків. У пункт пропуску "Майорськ" влучила міна 82-го калібру. Снаряд не розірвався.

Поліція розшукує бойовика Михайла Толстих на позивний Ґіві. Така інформація з'явилася на сайті МВС 7 червня. Ґіві підозрюють у створенні збройних формувань, що призвело до загибелі людей. Він — уродженець Іловайська. Став відомим улітку 2014-го після сюжетів російських медіа про бої на Донбасі. Його назвали командиром батальйону "Сомалі".

3042 гривень становить середня місячна зарплата в Луганську. Тут найнижча в Україні платня у програмістів — 5250 грн. Банківські працівники також отримують найменше — 4236 грн. Найбільше мають топ-менеджери — 14 164 грн.

113 українців перебувають у полоні бойовиків на ­Донбасі. Про це 7 червня заявила віце-­спікер Верховної Ради Ірина Геращенко на брифінгу в Дніпрі, колишній Дніпропетровськ. Це — військові і цивільні. Бойовики розповідають, де тримають бранців. Також не допускають членів ­гуманітарної місії.

32 рази терористи відкривали вогонь по українським позиціям у ніч на 7 червня. Про це заявив речник адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко. Найгарячіші точки фронту — місто Авдіївка та шахта "Бутівка" на Донеччині. Ворог гатив із танків, мінометів 82-калібру. Застосовував стрілецьку зброю.

Зараз ви читаєте новину «"За два тижні почали шукати, як утекти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі