четвер, 30 квітня 2020 00:21

За дописи про коронавірус можуть оштрафувати

Понад 200 людей затримала Служба безпеки України з початку карантину. Звинуватили в розповсюдженні неправдивих новин про коронавірус.

У Полтаві судять 41-річного Костянтина Захарченка за поширення чуток, що сіють паніку. Під одним із постів про вартість медикаментів розмістив фото із зображенням Володимира Зеленського та закликом повідомляти СБУ про штучне завищення цін на ліки: "Побачили, телефонуйте. Ті, хто наживаються на горі. Маска — 1,60 грн за шт.".

— Приходила поліція. Не застали. Дільничний викликав до себе. Сказав, що я поділився неправдивою картинкою, — говорить Захарченко. — Поганого не задумував. Зображення взяв із сторінки людини, яку вважав керівником місцевого штабу "Слуги народу". На першому засіданні суддя спитав, чи визнаю вину. Відмовився. Розгляд перенесли.

У квітні за розповсюдження цього зображення в місті склали ще один протокол. Суд визнав винним чоловіка й присудив 170 грн штрафу. 420 грн сплатив за судові витрати.

— Інформацію збирає СБУ. Поліцейські складають протоколи про адміністративні порушення. Передають у суд, — каже Юрій Сулаєв, 51 рік, речник Полтавської обласної поліції.

— Покарання буде, якщо людина цілеспрямовано поширювала неправдиву інформацію. Якщо розмістила в соц­мережі щось таке, що здається правдою — відповідальності немає, — говорить адвокат Лаврентій Царук, 40 років.

До звинувачень не треба ставитися легковажно.

— Штраф невеликий — 170 гривень. Але стаття специфічна. Дані людини лишаються в базі пожиттєво. Це може погіршити репутацію. Якщо є рішення суду, слід подавати апеляцію.

Зараз ви читаєте новину «За дописи про коронавірус можуть оштрафувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі