вівторок, 05 липня 2011 06:00

Вступників буде на 200 тисяч менше

У минулу п'ятницю розпочалася вступна кампанія. Триватиме до 31 липня.

— Вступників цього року поменшає тисяч на 200. Торік їх було 570 тисяч. Це пов'язано з демографічною "ямою" в країні та запровадженням 12-річки у школі. Чимало дев'ятикласників тоді пішли в коледжі та училища, — коментує 29-річна Ольга Айвазовська, керівник громадської освітньої мережі "Опора".

Що нового у цьогорічній вступній кампанії?

— Позитивна новина — переможці олімпіад не матимуть преференцій. Торік вони йшли попереду. Хоча часто не були успішними в школі чи на тестах.

Непогано, що держава підвищує інтерес до природничих та інженерно-технічних наук. Абітурієнти, які пройшли довузівську підготовку з цих спеціальностей, мають по 20 додаткових балів.

Торік 1 серпня оголошували списки рекомендованих до зарахування. Зараховували інших, якщо ті п'ять днів не приносили документів. Система зарахування була нечіткою. Зараз передбачені три черги. Абітурієнти з першої мають принести до 5 серпня оригінали документів. Якщо хтось із них відмовився, сформують чергу з інших вступників, що мають нижчі результати. Їм дають два дні, щоб подати документи. Якщо й серед них є відмовники, то роблять третю чергу. Їм теж дають два дні. Зарахування на бюджет закінчиться не раніше 10 серпня.

Чи будуть черги до приймальних комісій?

— Цього року точно ні. Абітурієнтів замало, а комісії такі самі, як минулого року. Документи приймають місяць, а не два тижні, як торік. Теперішня молодь в набагато кращому становищі. Вузи за них боротимуться — їм треба закрити держзамовлення. Це ж їхні гроші.

Зараз ви читаєте новину «Вступників буде на 200 тисяч менше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі