пʼятниця, 05 квітня 2013 05:45

Вісім тисяч глядачів прийшли на "Французьку весну"

Піротехнічною виставою "Вогні" розпочався 2 квітня ювілейний, десятий, фестиваль французької культури в Україні "Французька весна". Упродовж квітня проходитимуть кінопокази, виставки, спектаклі, зустрічі з митцями в Києві, Дніпропетровську, Донецьку, Харкові, Львові й Одесі.

Виставу "Вогні" показують у столичному Ботанічному саду ім. Гришка. На відкриття фестивалю прийшли близько 8 тис. людей, за словами організаторів.

— Треба було зробити вхід 100 гривень, людей було б менше. От парочка прийшла поцілуватися біля вогню. Не виходить абстрагуватись від натовпу. Почуваєшся, як у метро, — перемовляються 25-річна Олена та Дарія, 24 роки.

У центрі по колу виставлені дерев'яні рамки, всередині них — свічки у склянках. Поряд три великі купи дров. До них із факелом підходять чоловіки. Дрова димлять, розгоряються.

— У мене жахливі враження. Якщо це і є те дійство, то я буду розчарована "Французькою весною", — каже о 20.40 киянка 30-річна Марина. — Очікувала сюжету з музикою, художнє шоу. Ці вогнища дуже небезпечні. Занадто близько й не огороджені, іскри летять.

Вздовж алей у саду стоять такі ж дерев'яні рамки зі свічками. Від однієї з них хлопець прикурює цигарку.

Виступає український гурт "Грозовська бенд". Гурт із трьох хлопців збирається до виходу.

— Красиво виконано, але нема родзинки. Нема таїнства, як торік. Могли б щось пульнути, дракона якогось поставити, відьму спалити, — каже 20-річний Валентин, студент-психолог.

— Я думав, будуть французи зі своїми інструментами, а тут український гурт. Фольк і джаз. До чого це — незрозуміло. Францією тут і не пахне, — додає студент-економіст Борис, 19 років.

О 21.35 починається феєрверк. Скрізь чути викрики: "Нарешті! Дочекалися!".

— Ми певною мірою стали жертвою власного успіху. Попри будній день і не дуже хорошу погоду, людей прийшло багато. Не розраховували на таку величезну кількість, — говорить прес-аташе Французького культурного центру Вікторія Томенчук, 34 роки. — "Вогні" — це вистава французької компанії "Ля Машин". Хотілося занурити глядачів у атмосферу полум'яних інсталяцій, живої музики, живого спілкування, в магію вогню. Свічки у склянках, відерцях, жаровні означали вогонь у різних його проявах. Особливої символіки в розташуванні інсталяцій немає. Це просто красиві вогняні структури. Ботанічний сад обрали, бо тут добре показувати вуличне мистецтво. Основне завдання — певним чином оживити, змусити глядачів по-новому подивитися на публічний громадський простір.

Зараз ви читаєте новину «Вісім тисяч глядачів прийшли на "Французьку весну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі