четвер, 14 лютого 2008 07:05

Вінницькі священики будують школу при церкві

Автор: фото: Олена ПЕТРИК
  Отець В’ячеслав проводить із дітьми вранішній молебень у дитсадку при Хресто-Воздвиженському храмі у Вінниці. Він триває 15 хвилин. Священик каже, що більше дітей не можна навантажувати
Отець В’ячеслав проводить із дітьми вранішній молебень у дитсадку при Хресто-Воздвиженському храмі у Вінниці. Він триває 15 хвилин. Священик каже, що більше дітей не можна навантажувати

У Вінниці на вул. Келецькій при Хресто-Воздвиженському храмі Московського патріархату півтора року працює дитячий садок. У старшій та молодшій групах — 45 дітей. Крім основних предметів, їх навчають молитов.

— Ми взяли на роботу п"ять вихователів, маємо медсестру, кухарів, — розповідає 23-річний отець Богдан. — Вони ходять як на звичайну роботу. Платимо за них податки, у працівників іде стаж.

Вихователі мають педагогічну освіту. Кажуть, що їм тут краще працювати, ніж у звичайному дитсадку.

— Я православна християнка і хочу розказувати дітям про Бога, — пояснює 46-річна вихователька Світлана Міхасьова. — Діти хоч і маленькі, але добре все розуміють. От ми не кажемо: не можна ображати товариша. Натомість розказуємо, що Бог говорив: возлюби ближнього свого. І вони це розуміють. На заняттях математики рахуємо тих п"ять рибок, якими Ісус Христос нагодував голодних. На малюванні малюємо життя святих.

Діти перебувають у дитсадку з десятої ранку до 17.00. Годують їх тричі на день. За відвідування батьки не платять. Як інші парафіяни, дають пожертвування на храм. Із цих коштів фінансують садок та будівництво — священики планують звести триповерхову школу біля церкви. Уже є стіни. Називатиметься заклад Свято-Миколаївська загальноосвітня школа-гімназія. Приміщення буде розраховане на 250 учнів. Крім загальноосвітньої програми, тут вивчатимуть богослов"я на позакласних заняттях.

— Дитячий садок побудували за два роки, а школу не знаємо, за скільки зможемо, — знизує плечима настоятель церкви 48-річний отець Миколай. — Сто учнів житимуть на верхніх поверхах, як в інтернаті. Це сироти, бомжі. Вони й зараз до нас приходять. Будемо виховувати їх з Божою поміччю.

За законом, релігійні організації не можуть бути засновником середніх загальноосвітніх закладів. Церковники ведуть перемовини з міською та обласною владою, щоб атестат майбутньої школи приймали всі ВНЗ. Отець Миколай був у Міністерстві освіти й розповідав про свою роботу. Йому обіцяли піти назустріч.

По завершенні будівництва чиновники кажуть, що звернуться до Міністерства освіти з проханням надати школі статусу загальноосвітньої.

— Ми підтримуємо роботу настоятеля цієї церкви. Він робить добру справу, — каже начальник відділу у справах релігії Вінницької облдержадміністрації Ігор Салецький. — Коли отець Миколай закінчить будівництво, підніматимемо це питання на рівні міністерства.

Зараз ви читаєте новину «Вінницькі священики будують школу при церкві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі