пʼятниця, 16 листопада 2012 07:00

"Відколи став суддею — перебуваю, як у монастирі"

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Богдан 
Футей: ”Сьогодні довіра до суддів і суду в Україні є мінімальна”
Богдан Футей: ”Сьогодні довіра до суддів і суду в Україні є мінімальна”

У вівторок і середу на міжнародній конференції в Києві "Суддівська етика: плекання громадської довіри та впевненості" юристи обговорювали новий кодекс етики, підготовлений групою Ради суддів України. Гість конференції 73-річний Богдан Футей, суддя федерального суду США наголошує на тому, що кодекс не повинен залишатися на папері, а бути нормативним документом. Тоді, у разі порушення, суддю можна притягнути до відповідальності.

— Коли приймали конституцію США, у текст вписували навіть ті істини, які всім і так відомі. А тепер це конституція, яка забезпечує права людини. Так і цей кодекс повинен забезпечувати не тільки судову незалежність, а й довіру населення до судової системи та суддів.

Чому виникла необхідність у прийнятті цього документа?

— Сьогодні довіра до суддів і суду в Україні є мінімальна. Різні міжнародні організації роблять свої опитування, в яких не дуже позитивно оцінюють їхню роботу. Тут треба щось зробити, щоб прозорість була ясна і явна. Щоб судді працювали згідно з вимогами й постановами міжнародної судової етики. Українці говорять про судові рішення в процесі виборів чи до виборів стосовно деяких політиків. Це негативно впливає на Україну. Кодекс має віддзеркалювати міжнародні стандарти. Тоді люди побачать, що робиться крок уперед. Бо досі робили тільки кроки назад.

Як зробити, щоб кодекс став документом, за порушення якого, судді відповідали?

— Треба запровадити комітети чи комісії, які мали б нагляд над усім цим. Вирішували що робити із суддею, який не дотримується кодексу. Інколи люди тільки говорять, але не мають фактів порушення якихось норм. Того треба позбутися.

Які норми в новий кодекс ви перенесли б з американського?

— Ми щорічно подаємо до судового самоврядування й сенату фінансові звіти про свої доходи. Також ми повинні перед судовим самоврядуванням звітувати, які подарунки  отримали за поточний рік. Якщо ці подарунки перевищують певну суму, їх треба віддавати до судової системи, там вирішать, як ними розпорядитися. Ми можемо дозволити собі взяти хіба що шоколадку. В Україні звикли до подарунків. Це стосується й суддів. Цього треба позбутися. У США, якщо тобі подарували автомобіль — то корупція, а тут ні. Американцям це важко пояснити.

Які ще обмеження для суддів існують у США?

— Відколи став суддею — перебуваю, як у монастирі. Не можна брати участі в прийомах і вечірках, бо це може відбиватися на судовій етиці.

Зараз ви читаєте новину «"Відколи став суддею — перебуваю, як у монастирі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі