четвер, 25 червня 2020 07:55

Від повені загинули троє людей

Сильні зливи накрили з 20 червня вісім областей — Івано-Франківську, Чернівецьку, Кіровоградську, Вінницьку, Полтавську, Львівську, Одеську та Рівненську. Шквальний вітер виривав дерева. Вода розмила ­дороги. На ­Буковині та Прикарпатті оголосили надзвичайний стан.

На Закарпатті, Івано-Франківщині, Львівщині та Буковині — рівень річок піднявся щонайменше на 1,5–2 м. Вода пішла на ­десятки сіл, затопила хати й погреби. У багатьох потонула домашня птиця.

У селі Дземброня Верховинського району Івано-Франківської області жінка втопилася в потоці води. У сусідній Яблуниці 21 червня опівночі в річку Білий Черемош злетів автомобіль. Водій не впорався з керуванням на розмитій дорозі. Загинув із пасажиркою. У райцентрі Косів повінь порівнюють із тією, що була 12 років тому.

— Вода піднялася на 2–3 метри. Течія з річки несе купу дерева й будматеріалів, — говорить місцевий Олександр Бондаренко, 33 роки. — Електрика зникає. 23 червня почало розпогоджуватися. Вода стала відступати.

Збитки від паводку на Прикарпатті сягають 400 млн грн, за попередніми оцінками.

Дамба зруйнувалася на річці Черемош у райцентрі Вижниця на Буковині. Може затопити промислову частину міста. У Новоселицькому районі частину жителів райцентру і сіл Мамалига, Драниця, Маршинці готують до евакуації, бо вода в річці Прут може піднятися на 7 м. Розмістять у будинках і школах населених пунктів, куди не дістався паводок.

— Просимо людей бути готовими до евакуації, — каже голова Чернівецької облдержадміністрації Сергій Осачук. — Створили обласний штаб із надзвичайної ситуації для ліквідації наслідків паводка. Спадання води почнеться з 25 червня.

Тричі за два тижні затопило село Домашин Великоберезнянського району на Закарпатті. Течія така сильна, що змиває людей і худобу, кажуть мешканці. Копають канави, аби вода зливалася туди.

— Усе погано. На городах по 1,5 метра води. Розмило дороги, повбивало і покалічило тварин, — розповідає 48-річний Василь Опаленик, голова Солянської сільради, до якої належить Домашин. — Люди залишилися без врожаю і хат.

Прем'єр-міністр 44-річний Денис Шмигаль доручив Міністерству екології та природних ресурсів і Службі з надзвичайних ситуацій розробити заходи для ліквідації наслідків негоди.

— Комісія розгляне питання про надання допомоги постраждалим районам. Очікується підняття рівня води на Дністрі. Треба заздалегідь підготуватися до наслідків, — каже Шмигаль.

Зараз ви читаєте новину «Від повені загинули троє людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі