вівторок, 23 лютого 2016 06:50

"Вибиралися хто як міг. І хто на чому міг"

"Вибиралися  хто як міг.  І хто на чому міг"

— Наші позиції були неподалік селища Троїцьке. Це на перешийку Дебальцівського виступу. Ми виходили останніми, — каже боєць 128-ї бригади киянин 31-річний Сергій Мартинець. У районі Дебальцевого пробув із 1 жовтня 2014‑го і до виходу українських військових. — Наступ на Дебальцеве розпочали 22 січня саме з наших позицій. Росіяни хотіли прорватися через нас у Троїцьке. Якби вдалося, весь Дебальцівський плацдарм опинився б в оточенні. А ми його тримали, доки всі вийшли.

18 лютого 2015 року близько трьох тисяч українських військових залишили позиції на Дебальцівському плацдармі. Виходили під обстрілами двома маршрутами — на селища Луганське й Троїцьке.

Дебальцівський виступ був зручний для наступу на Горлівку. Захищати його важко, бо вузький і добре прострілювався. Скрутно стало, коли 10 лютого бойовики захопили Логвинове й перекрили трасу. Тоді українські військові опинилися в оточенні — траса прострілювалася.

Під час боїв за Дебальцівський виступ загинули 136 військовослужбовців, 331 отримав пораненння, за інформацією Міністерства оборони. У період боїв з 15 січня по 18 лютого полягло 110 військових. 270 були поранені, 18 зникли безвісти. Під час виходу загинули 19 військових, 13 зникли безвісти, 17 потрапили в полон, за офіційними даними.

Близько третини техніки знищив ворог або підірвали українські бійці.

На Дебальцівському плацдармі проти сил АТО воювали 19 тис. російських військових і бойовиків.

Напередодні виходу з Дебальцевого президент Петро Порошенко просив блогерів сіяти паніку в соцмережах щодо реальної ситуації.

— 17 лютого близько 16:00 мене викликали на Банкову. Петро Олексійович озвучив дещо незвичне прохання, — згадує радник президента 41-річний Юрій Бірюков. — Потрібно було дві доби вносити сум'яття в голови ворога — виводять війська чи не виводять, виводять уже або через дві доби, або кинуть і не виводять? Треба було влаштувати у "Фейсбуку" сплеск "все добре — ми стоїмо" й утримати цю хвилю хоча би дві доби. Будь-якою "репутаційною" ціною. Якщо треба — прямолінійно брехати, брехати, брехати.

— Команду про вихід нам дали 18 лютого о п'ятій вечора, — продовжує Сергій Мартинець. — На півдорозі комбат наказав повертатися на позиції. Мовляв, треба протриматися ще кілька днів. Зайняти свої позиції не змогли, бо замінували їх. Деякі — підірвали. Тому стали на сусідні. Утримували їх 4 дні.

Вихід із Дебальцевого я не назвав би організованим, бо вибиралися хто як міг. І хто на чому міг. У невеличкі мікроавтобуси умудрялися влізти по 50 чоловік. Хтось виходив полями. Спочатку люди брали з собою речі, бронежилети, зброю. А потім усе кидали — тільки автомат мали з собою. Бо йти довелося 35 кілометрів. Ще й мороз 20 градусів. Нас крили "Градами". Хаотично, по всіх дорогах, околицях, щоб знищити якомога більше людей. Коли ми залазили до машини, поряд розірвався снаряд "Граду". Дивом не влучив.

Зараз ви читаєте новину «"Вибиралися хто як міг. І хто на чому міг"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі