четвер, 21 травня 2020 00:10

"Вартість не міняли. Заробити зможемо — українці стомилися сидіти вдома"

Із початку карантину в Україні закрилися санаторії і готелі. Працівників відправили у відпустки за власний рахунок, скасували бронювання. У середині травня не відкрилися бази відпочинку на морях і озерах. За два місяці обмежень туризм втратив щонайменше $1,5 млрд — це майже 40 млрд грн, за даними Міністерства культури та інформаційної політики.

Поки що українці не можуть літати за кордон. Це сприятиме розвитку внутрішнього туризму, який запрацює після послаблень, говорять туроператори.

— Попитом користуватимуться курортні міста біля морів, озер і гір, — говорить директор туристичної фірми "Країна ЮА" Руслан Мирошниченко, 40 років. — Ціни зростуть. Будуть ще вищі, якщо введуть обмеження по кількості клієнтів. Як організовуватимуться тури — говорити складно, доки не відкриється міжобласне сполучення.

— Купівельна спроможність населення низька, доходи впали. Якщо готелі сильно підніматимуть вартість, то будуть простоювати. Деякі пропонують заздалегідь бронювати тури зі знижкою у 15–20 відсотків, — додає голова Всеукраїнської асоціації туристичних операторів 61-річний Ігор Голобуха.

На курортах планують приймати туристів із червня. У селищі Затока та селі Кароліно-Бугаз Овідіопольського району на Одещині місце обійдеться в 340–700 грн за добу. У Кирилівці Запорізької області двомісний номер у гостьових будинках можна зняти від 300 грн, добова оренда кімнати в місцевих коштує 100 грн із людини.

Доба відпочинку в селах Щасливцеве і Стрілкове Генічеського району на Херсонщині вартує від 330 до 900 грн з особи. У Маріуполі на Донеччині двомісний номер обійдеться від 500 до 1 тис. грн.

— Карантин добряче вплинув на роботу. Транспорту немає, магазини не працювали, люди не їхали, — каже власник гостьового дому "Оберіг-Світязь" у селі Світязь Шацького району на Волині Андрій Шумський, 43 роки. — Ціни не піднімали. Комфортний номер на двох здаємо за 500 гривень. Туристи вже дзвонять. Лякає тільки невизначеність із карантином. Сподіваюся, почнемо повноцінно працювати в липні-серпні.

— Торік у травні вже приймали людей. Цей раз просиділи без роботи. Клієнти просилися, а ми відмовляли, — розповідає Ірина Марцінко, власниця готелю "Віла Олімпус" у селі Залізний Порт Голопристанського району ­Херсонської області. Найдешевший двомісний номер здає по 260 грн за добу. — Вартість не міняли. Заробити зможемо. Українці стомилися сидіти вдома. То їхатимуть і власними машинами, якщо не буде міжобласного сполучення.

У селищі Затока на Одещині ціни на відпочинок можуть упасти.

— Готелів багато і номери здаватимуть кругом. Муситимемо заманювати туристів акціями, кращим сервісом, — говорить Андрій Безрук, 30 років, керівник готелю "Афродіта". Доба там обійдеться щонайменше у 950 грн. — Поки що готель пустує. На червень замовлень практично немає.

Майже 2 млн туристів очікують у селищі Кирилівка Якимівского району на Запоріжжі. Це на 500 тис. більше, ніж торік.

— Хочемо побити рекорд, але розуміємо, що коронавірус підкосив не лише Україну. Люди бояться. Зараз селище пусте. Сподіваємося, що до нас поїдуть, як тільки карантин завершиться, — каже селищний голова Іван Малєєв. — Є багато людей, які в нас ніколи не були. А тепер готові.

Санаторії в райцентрі Миргород на Полтавщині та у Трускавці на Львівщині планують запрацювати після 22 травня. Відпочинок вартуватиме від 500 грн за добу з людини.

Міністерство охорони здоров'я опублікувало вимоги до готелів. Мають вимірювати температуру працівникам, установити на входах антисептики, не допускати черг. Заборонена робота спа-центрів і спортзалів. Їжу повинні доставляти в номери або приносити на столики літніх терас.

Понад 2,5 млн українців щороку відпочивають у Єгипті та Туреччині. Курорти там запрацюють із липня, прогнозують туроператори. Не заповнюватимуться повністю, згідно із санітарними обмеженнями. Заздалегідь забронювати тижневий відпочинок у цих країнах на двох із середини літа можна від 16 тис. грн.

— Ці країни роблять усе, аби відновити потоки людей. Запроваджують санітарні норми в готелях, — говорить Ігор Голобуха. — Держави розуміють, що економічна криза не дозволить високо підняти ціни на відпочинок. З іншого боку, вводять санітарні обмеження, а це додаткові затрати. Буде ліміт по кількості туристів. Тому мають ­шукати компроміс між ціною і можливостями. Деякі готелі в Туреччині анонсували, що їм невигідно відкриватися, враховуючи нинішні вимоги.

Зараз ніхто не зможе сказати, наскільки зміниться ціна. Поки що всі орієнтуються на торішню, додає експерт:

— Не говорять про скасування системи ол-інклюзив (харчування, напої та алкоголь входять у вартість туру. — ГПУ). Скоріш за все, буде гібридний порядок. Люди обиратимуть страви, й офіціант їх приноситиме за столик, або їжу після вибору насипатимуть працівники ресторану. Їх відгородять від клієнтів перекриттями.

Українцям, які бронювали відпочити за кордоном навесні чи на початку літа, більшість турагенцій перенесли виліт чи повернули кошти.

Зараз ви читаєте новину «"Вартість не міняли. Заробити зможемо — українці стомилися сидіти вдома"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі