четвер, 09 липня 2020 00:15

У річці загинула риба

Риба масово загинула в річці Стир на Волині — неподалік сіл Липляни Ківерцівського району та Княгининок Луцького району. Загальні збитки оцінюють у понад 8 млн грн.

— Знаходили мертву рибу на площі понад 177 тисяч квадратних мет­рів, — каже голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований, 38 років. — Імовірно, сталося забруднення води. Збиток за втрачену рибу — понад 650 тисяч гривень. За втрату її потомства — більш як 7,6 мільйона.

— Попередньо це спричинило перевищення у воді кількості мулу, слизу, — говорять в екологічній інспекції Волинської області. — Водоканал скидає воду на очисні системи. Далі вона йде на біоставки, де за допомогою бактерій доочищується. Мул осідає і в річку скидається чиста вода. Та біоставки настільки застаріли, що забруднюють її. Підозрюємо — з них спустили мул зі слизом.

Через високу температуру в Чорному морі поблизу Одеси розкладаються водорості. Вода загусла й стала зелена. Гинуть птахи й риба. У Держ­продспоживслужбі просять людей не купатися.

— Цвітіння водоростей спричинив комплекс факторів — міські стоки, що скидаються в море, зміна клімату. Є проблема з опрісненням води, — говорить еколог Артур Микита, 34 роки. — Впливає також сільське господарство. Фермери використовують величезну кількість хімікатів. Усе з дощами змивається в річки. Також із каналізації в море потрап­ляють фосфати мийних засобів.

Зараз ви читаєте новину «У річці загинула риба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі