четвер, 30 червня 2011 06:45

В отруєнні киян курми-гриль винні "Гаврилівські курчата"

У понеділок головний санітарний лікар України Анатолій Пономаренко заявив, що має намір заборонити продаж курей від виробника торгової марки "Гаврилівські курчата":

— Усі заражені сальмонельозом кияни їли м'ясо птиці саме цього виробника (компанії "Агромарс", ТМ "Гаврилівські курчата". — "ГПУ").

8–10 червня після вживання курятини із супермакету "Велика кишеня", що на Оболоні, отруїлися 46 людей. 38 госпіталізували із симптомами харчового отруєння. Зокрема — п'ятьох дітей. У них був стан середньої тяжкості.

Державна санепідемслужба перевірила понад 100 магазинів, де продають курей-гриль.

— Не тільки в Оболонському районі Києва. Прийняли відповідні заходи й закрили ці об'єкти. Я не впевнений, що це виконано у 100 відсотках випадків. Але продавати курей-гриль заборонено, і на це є відповідні документи, — додає Анатолій Пономаренко. Уточнює, що під заборону потрапило м'ясо виробника, де виявили збудника хвороби, — "Гаврилівські курчата".

Керівництво "Комплексу Агромарс", якому належить це підприємство, запевняє, що від Анатолія Пономаренка вони ніяких попереджень або приписів не одержували.

"Гаврилівських курчат" штрафують не вперше. 2008-го в Севастополі санепідемслужба виявила, що в павільйоні №1 цього підприємства на ринку Слов'янський базар порушували правила зберігання харчових продуктів. Він був в антисанітарному стані.

Фахівці радять споживачам під час покупки курятини дивитися на етикетки, дати, термін реалізації та довіряти перевіреним виробникам.

 

Хворі стають хронічними носіями

Сальмонельоз вважають однією із серйозних гострих кишкових інфекцій. Він уражає шлунково-кишковий тракт, печінку, легені, нирки, жовчний міхур. За гострого та хронічного перебігів виникають пневмонія й артрити. У людей, які мали цю хворобу, часто бувають кишково-шлункові розлади, біль у шлунку, слабкість. Більшість із них стають хронічними носіями інфекції.

 

Зараз ви читаєте новину «В отруєнні киян курми-гриль винні "Гаврилівські курчата"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі