вівторок, 05 березня 2019 06:25

В окупованому Криму затримали архієпископа Климента

Автор: WWW.FACEBOOK.COM/ЕЛЬМЕНТ КУРБЕДИНОВ
  ­Архієпископ Климент сидить у черговій частині Київського відділку поліції Сімферополя. Священика зняли з автобуса, коли він їхав до Ростова-­на-Дону на зустріч з україн­ським ­політв’язнем Павлом ­Грибом
­Архієпископ Климент сидить у черговій частині Київського відділку поліції Сімферополя. Священика зняли з автобуса, коли він їхав до Ростова-­на-Дону на зустріч з україн­ським ­політв’язнем Павлом ­Грибом

3 березня на сімферопольському автобусному вокзалі російські поліцейські затримали архієпископа Сімферопольського і Кримського 49-річного Климента. Священик сидів в автобусі — їхав до міста Ростова-на-Дону. Там мав зустрітися з українським політв'язнем Павлом Грибом.

До салону автобуса перед відправленням зайшли поліцейські та вивели архієпископа. Попросили показати багаж. У сумці Климента лежало церковне приладдя, яке використовують під час причастя та сповіді. Після огляду церковника забрали до центрального відділу поліції Сімферополя.

— Як мені сказали в черговій частині, був дзвінок із повідомленням, що в Сімферополі в моїй церкві щось украли, — розповідає ­Климент. — І тому вони мене затримали на автовокзалі, зняли з автобуса. Це все брехня. Бо про те, хто я, вони дізналися, тільки коли привезли в райвідділ. І через 30 хвилин придумали таку версію.

Архієпископ Климент є священиком Православної церкви України. Справжнє ім'я Павло Кущ. Після анексії Криму залишився служити на окупованому півострові. Активно підтримує українських політв'язнів, часто навідується до них.

У відділку Климент ще раз пояснив, що всі речі, які були в сумці — його власні. Тож звинувачення в крадіжці абсурдні. Повторний огляд сумки зробили в присутності керівництва поліції Сімферополя.

На допомогу священику приїхали адвокати Микола Полозов та Еміль Курбедінов. З'ясували, що патрульні не склали протокол затримання, тому вивели архієпископа з відділку. Залишили в журналі записів скаргу на затримання.

Коли адвокати та архієпископ виходили з відділку, їх наздогнав заступник начальника міської поліції Сергій Нікітін.

— Він повідомив, що є заява — нібито архієпископ при проведенні огляду вранці нецензурно висловлювався, — каже адвокат Микола Полозов, 39 років. — І нам всім необхідно перейти до відділу поліції "Київський" для складання протоколу.

— Ми приїхали у відділ поліції. Чекали заявника і свідка. Приблизно через півгодини прийшла делегація поліції і запропонувала Клименту без адвокатів піднятися на другий поверх, — говорить Полозов. — Ми з Емілем не рекомендували архієпископу спілкуватися без нас. Пропозицію з обуренням відкинули.

Зі слів адвокатів, так званий свідок виявився нетверезим безхатченком. Після цього архієпископ та адвокати вийшли з відділку.

Климент у поліції провів майже 5 год. Але справу проти нього не закрили.

— Їхня мета — зганьбити моє ім'я. Мовляв, подивіться, хто їздить до українців у в'язниці: злодій, який краде сам у себе, і церковник, який ходить по вулицях і матюкається на людей, — каже Климент.

Зараз ви читаєте новину «В окупованому Криму затримали архієпископа Климента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі