вівторок, 25 березня 2014 06:55

У музеї Булгакова не хочуть бачити окупантів

"Лицам, поддерживающим военную оккупацию Украины, вход в наш музей нежелателен" – таке оголошення з'явилося на вході до Літературно-меморіального музею Михайла Булгакова на Андріївському узвозі, 13, в Києві. Його повісили 18 березня, наступного дня після оголошення результатів "референдуму" в Криму.

– До нас приходять відвідувачі. Серед них багато росіян. І виникають суперечки навколо того, чий Михайло Булгаков письменник: український чи російський. Все це з'являється на фоні подій у Криму. Не те, щоб ми не пускали когось. До нас можуть заходити всі, просто не хочемо цих розмов усередині музею, – говорить по телефону працівниця музею. Не називається.

– Мы никак не различаем посетителей, поддерживающих эту войну против Украины. Такие люди в основном читают табличку, разворачиваются и уходят, – каже в неділю жінка в чорній блузі. Видає квитки і продає сувеніри на першому поверсі музею.

Квиток коштує 40 грн. У неділю екскурсовод Ірина років 40, рудоволоса в червоній сукні, збирає групу з восьми осіб. На другому поверсі будинку показують кімнати, в яких жили Михайло Булгаков, його родичі, сім'я Турбіних, кабінет, де приймав пацієнтів Булгаков-лікар, стіл, за яким сидів Булгаков-студент, їдальню. Двоє відвідувачок років 50 розглядають на стіні портрети жінок письменника й обговорюють, яка красивіша. Під час екскурсії жодних тем, крім експозиції, не обговорюють.

– Вважаю, такі оголошення треба вішати всюди. Щось не подобається неорашистам, їх не тримають. Торбина-вокзал-Росія, – каже на виході з музею 27-річний Антон Дубенюк.

– Хорошо хоть, что не "запрещен", а просто нежелателен. Потому что это тоже можно при определенной доле фантазии – у нашего общества она сейчас и так бурная – воспринять как своего рода агрессию. Вот как ты у пришедшего в музей человека узнаешь, кого он там поддерживает или не поддерживает? – говорить історик за освітою Олена Хіценко, 28 років. – Разве что если с оселедцем и флажком на рюкзаке – тогда велком? Я, например, войну эту не поддерживаю, но по мне это не видно. А заводить с порога дискуссию, как в "Криївке", в стиле "Москаль? Ти не пройдеш!" не считаю целесообразным.

У музеї Михайла Булгакова поменшало відвідувачів. Тепер зайти на екскурсію можна без попереднього запису.

Зараз ви читаєте новину «У музеї Булгакова не хочуть бачити окупантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі