пʼятниця, 06 квітня 2012 00:45

Українські сири знову підуть на російський ринок

Автор: фото з сайта www.best-ltd.com.ua
  Світлана Таран: ”Україна в сирному конфлікті повелася правильно — замовила незалежну експертизу, почала відстоювати інтереси своїх товаровиробників”
Світлана Таран: ”Україна в сирному конфлікті повелася правильно — замовила незалежну експертизу, почала відстоювати інтереси своїх товаровиробників”

Україна і Росія домовилися про зняття обмежень на експорт українських сирів на російський ринок, повідомив міністр економіки Петро Порошенко.

Заборона діяла два місяці, вітчизняні молочні підприємства недоотримали понад 200 млн грн. Шість сироварних заводів призупинили виробництво, їх звинуватили у використанні пальмової олії в продукції. Росіяни готові поновити імпорт наших сирів, якщо українські сировари дотримуватимуться російського ГОСТу та вказуватимуть вміст рослинних жирів на упаковці.

— Україна в цьому конфлікті повелася правильно, — зазначає економіст аналітичного центру "БЕСТ" Світлана Таран, 36 років. — Замовила незалежну експертизу, почала відстоювати інтереси своїх товаровиробників. Тепер Росії стане важче робити подібні звинувачення. Але компенсацію за завдані збитки українські сировари отримати практично не зможуть, поки Росія не є членом Світової організації торгівлі. Зараз головне, щоб швидше для них відкрили російський ринок.

На які ще товари Москва може ввести обмеження?

— Росіяни погрожують бойкотувати наші трамваї через те, що вони нібито не дуже безпечні. Насправді це свідчить про лобіювання інтересів російських виробників-конкурентів. Бо якщо наша продукція неякісна, то покупці здатні від неї відмовитися й не втягувати в це уряди країн. Росіяни можуть пред'являти претензії по тих видах продукції, де ми з ними конкуруємо: по трубах, молоку, м'ясу, сирах, машинобудівних виробах.

Чи може Україна у відповідь обмежити імпорт російських товарів?

— Взаємне обмеження торгівлі в умовах вільного ринку невигідне жодній стороні. Цього року Росія стане членом СОТ, тоді торгові суперечки можна буде вирішувати через її органи. Поки що сторони домовилися про створення лабораторії на українській території, яка  контролюватиме якість нашої молочної продукції, що поставляється до Росії. Якщо ми інтегруватимемося в Євросоюз і гармонізуватимемо стандарти, то це відкриє нам вихід на світові ринки. Тоді не буде такої залежності від російського.

Зараз ви читаєте новину «Українські сири знову підуть на російський ринок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі