пʼятниця, 01 липня 2011 00:45

"У Сулинському заказнику не коропи, а монстри"

Автор: фото: Віталій Іванченко
  Киянин Максим Потомаха (ліворуч) на річці Сула ловить спінінгами коропів. Показує найменшого, шестикілограмового, якого залишив на вечерю. 11 більших, вагою від восьми до 15 кілограмів, випустив. Каже, великі смердять мулом. Праворуч — сусід по риболовлі підійшов подивитися на улов
Киянин Максим Потомаха (ліворуч) на річці Сула ловить спінінгами коропів. Показує найменшого, шестикілограмового, якого залишив на вечерю. 11 більших, вагою від восьми до 15 кілограмів, випустив. Каже, великі смердять мулом. Праворуч — сусід по риболовлі підійшов подивитися на улов

У Сулинському заказнику є одне місце, де дозволяють рибалити. На базі відпочинку "Сонячна" біля села Липове Глобинського району Полтавщини.

Прошу водія автобуса Черкаси–Харків зупинитися за мостом через річку Сула. Неподалік два десятки старих дерев'яних будинків.

— Бажаєте відпочити? — запитує Ніна Морозова, директор "Сонячної". — Із чоловіка 40 гривень. Є спільний душ, кафе. З розваг — лише волейбольне поле із сіткою. Тут тільки спокій, ліс і рибалка. В радіусі 200 кілометрів жодного промислового підприємства.

Із крутого обриву на березі видно рибалок. Біля води — спінінги, палатки. Чоловіки у сітчастих протимоскітних костюмах. Між ними все в димучих спіралях від комарів.

— Четвертий день рибачимо, — каже 24-річний Максим Потомаха зі столиці. — 16 покльовок коропа і 12 витягнув. Найменший — 6 кілограмів, найбільший — 15. Залишили для жарьохи найменшого, бо він не так мулом смердить, інших випустили.

Із квітня по жовтень на базі оселитися важко. Будинки займають рибалки.

— Тут русло за 30 метрів від берега, риби багато. На черв'яка безперестанку братиме карась, плотва, невеликий коропчук і сомік. Якби не два неудобства, то це місце було б ідеальним, — продовжує Максим. — По-перше, часто скидають воду в Дніпрі. То тут така течія починається, що спінінги зразу змотуємо, бо 170-грамові грузи зносить. По друге, комарів багато. Але задоволення стоїть тих жертв. Тут не коропи, а монстри, до 20 кілограмів.

Кілька годин чекаємо покльовки. Марно.

— Зі світанку і до обіду клює, а далі глухо. Вдень короп не хоче брать, — пояснює киянин.

За мостом, уздовж насипної дамби рибалки ловлять карасів. Ця риба біля берега.

— Інколи за кілька годин можна два відра наловить, — говорить хлопець років 12 із сусіднього села Липове. Називається Сергієм. — То карась піде, то тарань невелика. Канєшно, найкраще ловить із берега на базі, но туди пускають тільки курортників. Вобще-то, і тут ніззя, бо заповідник. Але з вудкою шо тобі зроблять? У тюрму не посадять.

Зараз ви читаєте новину «"У Сулинському заказнику не коропи, а монстри"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі