середа, 21 січня 2009 18:07

У столиці пустили новий поїзд метро

  У вагонах метро українського виробництва встановлено відеокамери. Зображення із салону бачить машиніст
У вагонах метро українського виробництва встановлено відеокамери. Зображення із салону бачить машиніст

21 січня столичним метрополітеном почав курсувати перший потяг, зроблений в Україні. Його можна побачити на Сирецько-Печерській лінії з 12.00 до 17.00.

П"ять вагонів Крюківський вагонобудівний завод виготовив 2005 року. Дотепер їх випробовували.

— Поїзд коштував удвічі дешевше, ніж куповані досі російські вагони, — розповідає на церемонії пуску Денис Басс, 30 років, перший заступник голови Київської міськдержадміністрації. — Такий потяг уміщує на 200 пасажирів більше, бо має вигнутий кузов. Тут принципово нове начиння.

Насправді ж український потяг обійшовся не настільки дешевше — у 21 млн грн. А поїзди заводів Санкт-Петербурга та Митищів закуповували по $3,25 млн. За нинішнім курсом — 25 млн грн.

— Начинка у новому поїзді переважно російська, — каже голова комітету "Кияни — за громадський транспорт" Михайло Барашков, 26 років. — При серійному виробництві встановлюватимуть економніші електродвигуни. Тут, на відміну від російських, хороша шумоізоляція від гуркоту в тунелі.

Потяг уміщує на 200 пасажирів більше, бо має вигнутий кузов

У поїзді ширші двері. Вагони провітрюють кондиціонери, є опалення. Російські поїзди провітрюють через витяжки. Тому взимку на наземних ділянках у них так само холодно, як і надворі.

Машиніст керує потягом за допомогою комп"ютера. У вагонах є відеокамери, які передають зображення водієві.

Досі єдиним виробником метровагонів у Центральній та Східній Європі була Росія. Їх постачали до країни СНД, Польщі, Чехії та Угорщини. Європейці відмовилися від застарілої техніки, закуповують у Західній Європі. Бо росіяни розробляли поїзди 35–55 років тому. Україна першою випустила власні вагони метро.

Зараз ви читаєте новину «У столиці пустили новий поїзд метро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі