пʼятниця, 29 січня 2016 00:55

"Троих повезли копать окопы. Один возмущался, так его застрелили"

Автор: REUTERS
  У Донецьку вранці 27 січня невідомі підірвали пам’ятник Леніну. Вибух пошкодив гранітний постамент
У Донецьку вранці 27 січня невідомі підірвали пам’ятник Леніну. Вибух пошкодив гранітний постамент

— Воля або смерть? — бойовик у темно-зеленій формі й балаклаві на Горлівському блокпосту на Донеччині зазирає в мій паспорт 31 грудня близько 10.00. Позаду двоє перевіряють документи пасажирів мого автобуса з Києва.

Навкруги — поле й терикони. Метрів за 10 — будка бойовиків. З намету виходить повний чоловік у білій формі з чорними плямами. Впізнаю за голосом сусіда по під'їзду в Донецьку. Виїхав з нашого будинку за кілька років до війни. Мене не впізнав.

— Откуда едешь? — забирає паспорт.

— Из Краматорска, — кажу, як просив водій.

Пасажирів відпускають. Мене та ще одного хлопця тримають. Куточок фотографії в моєму паспорті — не до кінця приклеєний. Сусід уважно роздивляється перші сторінки. Смикає фото.

— Может, оторвете? — кажу.

Сміється і запитує, чим займаюсь. Говорю, що пишу рекламні тексти, живу в Краматорську, а рідня — в Донецьку, де я прописана. Бойовики відходять убік і тихо радяться. Один, не опускаючи дула автомата, наказує винести речі.

Відкриває рюкзак і витрушує на сніг. Там — лише одяг. Просить відкрити сумку на плечі. Там камера, диктофон і два телефони.

— Журналюга? — щулить око.

— Рекламу пишу.

— Зачем диктофон и камера?

— Потому что я пою. Камера — не профессиональная.

Відпускають. Хлопця залишають, не пояснюючи — чому. Бойовик з автоматом ще раз проходить автобусом і дозволяє їхати. Застерігає не вмикати телефонів.

— На Макаронке высаживаю, — оголошує водій. — Потом только на Южном.

— Что такое Макаронка? — запитує сивий чоловік, на вигляд, років 60.

— Вы что, не из Донецка? — обертається інший. — Макаронный завод.

Пасажири підозріло переглядаються.

— Впервые слышу. На другом конце города живу, — каже той.

О 12.30 прибуваємо на автовокзал "Південний". Із Києва виїхали о 19.00. Зупиняємося біля "Макдональдзу". Він не працює з квітня 2014-го. Там темно, двері зачинені.

Сідаю у тролейбус №17. Він повний, але всі мовчать. Лише біля задніх дверей перешіптуються двоє бойовиків. Високий бородань пильнує за мною. Думаю, через рюкзак. Біля кабіни водія — оголошення від руки: "Проезд 3 руб­ля". Купую квиток із написом "Донецкая народная республика". Цена: 3,00 руб.". Раніше писали — 1,50 грн.

Грає музика радянських часів. Зупинки оголошують російською. Виходжу на "Боссе". Торік 22 січня там був мінометний обстріл. У тролейбусі загинули 13 осіб, 20 отримали поранення. Згоріло авто з людьми. Туди досі кладуть квіти. У 5-поверхівці навпроти вибуховою хвилею вибило вікна. Багато — не засклені. Арка будинку посічена осколками. За рік нічого не змінилося.

О 19.00 у Донецьку вулиці безлюдні. Зрідка проїздить авто. Від 23.00 до 5.00 діє комендантська година.

Гостюю у знайомої. Корінна донеччанка 52-річна Марія Шевчук працює на молокозаводі. Каже, зарплату отримує в рублях. Виплачують вчасно. Чоловік — слюсар на заводі "Норд". Часом не працює по кілька місяців.

— После шести вечера транспорт не ходит. Дома телевизор смотрим, с соседкой выпекаем сладости, — розповідає. — В выходные можем на дачу поехать с утра, чтобы вернуться засветло. Потом блокпосты проезжать не хочется. Патруль поймает — отвезут куда-то. Может, в окопы, — зітхає. — В позапрошлом году сын гулял с дру­зьями. Выпили. Их задержала полиция ДНР. Мы искали три дня, все блокпосты объездили. Вернулся побитый. Их троих повезли копать окопы. Один возмущался, так его застрелили. Сына с другом заставили закопать. Отвезли на базу ДНР. Раздели, забрали телефоны. Всю ночь били с перерывами по 2 часа. Чудом отпустили. Отксерили паспорта, чтобы не убежали из города. Сын долго из дому не выходил, плакал. Мы его вывезли через Россию к родственникам в Херсон.

Наступного дня рушаю до автовокзалу. Біля кас — черги. Більшість людей — у зеленій формі без нашивок. За довідку касир бере 5 руб. (2,5 грн. — ГПУ).

— Как до Артемовска до­ехать?

— Никак, — кривить червоні губи білявка, на вигляд, років 30. — Только до Майорска. Автобус в 6.00. Всё, деньги давайте.

Заходжу в "Континент". Деякі магазини — з новими назвами й цінами. Вибір одягу — великий, але старих моделей. Черевики, що в Києві по 2 тис. грн, тут — 4,5 тис. рублів. На одязі бирки "производство г. Донецк". У магазині "Обувь" розмовляють дівчата, років по 22.

— Что-то у вас с обувью не очень. А есть ботинки с подошвой копытом? — висока брюнетка в чорному пальті показує подрузі фото в телефоні. — Вот, такие.

— Нет, не видели, — зітхає шатенка в сірій куртці. — Нам не привозят ваши новинки.

На третьому поверсі в кафетерії замовляю велику піцу "Маргариту" за 180 руб. На чеку напис: "Недійсний. Піцу приносять без тарілок, серветок і столових наборів. Цікавлюся про чек.

— Какая вам разница? — білявка в червоному фартуху розвертається і йде.

— Тебе надо валить, — за столик поруч сідають подруги з магазину взуття. Замовляють каву.

— Не хочу, — тихо каже шатенка. — Тут — родина, робота.

— Тут будущего нет.

— Как-то будет. Республика развивается. Деньги есть, банк есть, работа есть. Может, и уволюсь со школы, потому что директор бесит. Учителей много ушло, преподаю три предмета. Программа ужасная. Пойду в минкультуры ДНР. А куда еще? Там можно хоть как-то развиваться.

— Какое развитие? Город остановился.

— Да, все еще в 2014-м живем. Еще создали этих "захаровцев". Партия. Это же Советский Союз.

За пару хвилин ідуть.

Маршруткою №37 їду на площу Леніна. За мною заходять русявий чоловік у формі без нашивок і дівчина. Він її обіймає, вона сміється.

— Шеф, мы до улицы Прокатников доедем? — запитує водія.

— Тебе в другую сторону. Остановлю — выйдешь.

Літня жінка в сірій пухнастій хустині пояснює, як доїхати.

— Я понял. У нас в Тольятти транспорт не так ходит, — відповідає бойовик. На зупинці виходять.

Вечірній Донецьк завалений снігом, але дороги розчищені. На площі праворуч від пам'ятника Леніну — ялинка. Через дорогу — кафе. Людей небагато. Стає дуже холодно. Повертаюся додому.

Близько 19.00 чую розмову двох жінок, на вигляд їм років по 55, курять на сходовому майданчику. Не бачать мене.

— Почему Украина нас не возвращает? — цікавиться та, що в синьому халаті. — Освободила бы уже, и нормально бы жили.

— Разве мы ей нужны? — зітхає та, що в жовтому светрі. — Пенсии забрала, работу. А тем, кто уехал, помогает? Нет. Вот дочка зовет в Киев. Зачем мне туда? На чужом жить. Лучше дома, где все свое. Только ремонт сделали.

— Та хоть бы кто освободил, лишь бы это закончилось.

— Мы никому не нужны. Что этим, что тем.

Розходяться.

"Уже забыл, какие на вид гривни"

3 січня о 10.00 мікроавтобусом вирушаю до Майорська. В салоні сидять 14 осіб, четверо — чоловіки.

— В рублях 200, в гривнях — 100, — каже водій. — Що, нікого з України немає?

Простягаю 100 грн.

— Уже забыл, какие на вид гривни.

На блокпостах ДНР не перевіряють і не зупиняють. У Горлівці просять чоловіків передати паспорти у вікно. За 5 хв. їдемо далі.

За годину висаджують у Майорську. Чекаємо на автобус до Бахмута. Піша черга — 2 сотні людей. Надворі 18–20 градусів морозу. Пункт обігріву є метрів за 500. Там можна взяти чай, але доведеться вистояти чергу. Усі мерзнуть, стрибають. Підходять двоє українських військових.

— А тепер граємо в "Хто не скаче, той москаль".

Усі сміються. Перший автобус забирає 50 людей. Я — у черзі на четвертий. Попереду жінки сваряться за місця. Військові час од часу заводять розмови, щоб заспокоїти людей.

— Слава Україні! — кажу одному.

— Героям слава, — обережно відповідає.

Знайомимося. Він — з Івано-Франківська, не називається.

— Тут було кількох збили, — каже. — Ну так, холодно, але дорога — для машин. Люди виходять просто на неї. Ми стримуємо. Не слухають. Ненавидять нас.

— А ви?

— За що їх любити? Що тут стою на морозі?

За півтори години під'їжджає другий автобус. Військовий проводить мене туди. Люди набиваються вщерть, але не скаржаться. Сплачую 30 грн. Черга на блокпосту в Зайцевому не рухається. За годину водій каже виходити, а сам перетинає межу автобусом. Швидко проходимо контроль пішки. Речей не перевіряють. За півгодини виїжджаємо із зони АТО.

Зараз ви читаєте новину «"Троих повезли копать окопы. Один возмущался, так его застрелили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі