пʼятниця, 23 листопада 2018 00:05

"Сусідом став росіянин із Ростова"

Бойовики в Донецьку планують почати вилучати квартири і нерухомість українців, які виїхали звідти. Хочуть передавати житлову площу найманцям і їхнім сім'ям.

— Порожнє нерозпродане і нерозподілене житло ми повинні роздати сім'ям бійців, — заявляє один із лідерів бойовиків Олександр Ходаковський, 45 років. — Будь-які комерційні будівлі, які перебувають у формальній власності втікачів в Україну, треба експропріювати без найменших сумнівів.

Квартиру можуть відібрати, якщо дізнаються, що людина служить в українській армії.

— У нас сусідом став росіянин із Ростова. Здоровий рижий бородатий жлоб. Просто в'їхав у квартиру на початку року. А вона стояла порожня з 2014-го, — розповідає Валерій Петрович, 35 років, з Горлівки. — До цього тут жив міліцейський пенсіонер. Він виїхав в Україну, воював десь. Зараз там мешкає. Я мав ключі, періодично провітрював житло і поливав фікус. Так три роки. А тепер заселили це мурло. Замки змінив і живе. Може припертися з дружками серед ночі і влаштувати вечірку.

Найпопулярніші квартири — у центрі Донецька. Однокімнатку можна винайняти від 4 тис. руб. — 1720 грн на місяць.

— На околицях міста вартість оренди починається від 3 тисяч рублів — 1300 гривень. Це самі ходові квартири, — розповідає рієлтор Олена Вікторівна, 47 ­років. — Житло з дизайнерським ремонтом коштує біля 20 тисяч рублів — 6,5 тисячі гривень. Таке часто орендують росіяни, які приїжджають сюди. Дешеві квартири шукають люди, які виїхали з шахтарських селищ до Донецька.

При заселенні просять завдаток. Комунальні платежі враховуються окремо. Часто не беруть бойовиків, які служать.

— Люди стараються не здавати житло пов'язаним із бойовиками ДНР. Бо там як — приїхала родина, два місяці пожила. Чоловік типу пішов на службу і десь зник, — розповідає рієлтор. — А дружина сидить без грошей, бо її сюди привезли. А вигнати не дадуть самі ж бойовики. Тому люди стараються здавати тим, хто не пов'язаний з ними.

Двокімнатну квартиру в центрі міста можна купити приблизно за $10 тис. — 277 тис. грн.

— Житло можна оформити тільки на місцеві документи. Але їх не визнають в Україні й навіть у Росії, — говорить Олена Вікторівна. — Українські документи не приймають. Це стосується і довіреностей: або місцеві, або російські.

Мебльована трикімнатка коштуватиме приблизно $13 тис. — 360 тис. грн, залежно від району міста, стану і поверху. Однокімнатну можна купити від 111 тис. грн.

— Сусід, який продавав квартиру, скаржився, що її треба внести до деенерів­ських реєстрів, — розповідає переселенка Анна Заровна, 25 років. — Потрібен техпаспорт. Його за два місяці зроблять. Потім оцінювача викликати. Це все коштує 3,5 тисячі гривень. Нотаріус завіряє і видає "свідоцтво". Його знову потрібно "реєструвати" в БТІ. Аж тоді можна продати.

Головне — потім вивести гроші з окупованих територій. Були випадки, що людей грабували, як тільки вони виходили з будинку. Або гроші забирали на блокпостах. Заявляли — нічого не знаємо, незареєстрована валюта, — каже переселенка.

Квартири конфісковують за комунальні борги

Із червня окупанти в Донецьку виставляють на аукціон арештовані квартири. Оголошення щодо продажу десяти конфіскованих помешкань з'явились у підконтрольній бойовикам газеті "Донецкие новости".

Житло продають у Донецьку, Макіївці, Шахтарську. Оголошення містять докладний опис об'єктів торгів — характеристики будинку, фото квартири.

Якщо не продали з першого разу, через місяць помешкання виставляють повторно за зниженою ціною.

Зараз ви читаєте новину «"Сусідом став росіянин із Ростова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі