четвер, 16 квітня 2020 06:35

"Стримувати агресію неправильно"

На третину зросла кількість дзвінків на гарячу лінію із запобігання домашньому насильству за місяць карантину, повідомляє Офіс ООН Жінки в Україні. Поскаржилася 2051 людина, додають у громадській організації "Ла Страда — Україна".

Сплеск агресії може бути пов'язаний із тривалим перебуванням людей в одному приміщенні, кажуть спеціалісти.

— Де агресія не проявлялася, там її і немає. Скоріше набуває інших масштабів насилля в сім'ях, де це було раніше, — говорить психолог, тренер Київського Гештальт університету Олена Васильєва, 38 років.

Як організувати побут у родині під час перебування ­разом?

— Домовлятися і дбати, аби кожен мав час побути на самоті. Це може бути пів години у ванній або на кухні. Якщо є можливість виходити на вулицю, то проговорювати, хто піде з дітьми, а хто відпочине. Узгодьте обов'язки.

Можливо, проблема у стосунках з'явилася набагато раніше. До карантину можна було піти з дому й уникнути прямого конфлікту. Зараз усе гостріше.

Як не допускати скандалів?

— Не мовчати, коли щось не влаштовує. Але не починайте із претензій, аби не викликати агресії чи почуття вини. Уникайте виразів: "Мені набридло, що ти не миєш посуд". Краще скажіть: "Так приємно, коли посуд чистий. Давай митимемо його після використання".

Люди бояться проявити вразливість перед партнером. Вважають, що напад — найкращий захист. Часто говорять, як вони не бажають чогось. А краще навпаки — казати, як хочете, щоб було.

Як бути сім'ям у невеликих квартирах, гуртожитках?

— Мають навчитися поважати одне одного. Наприклад, вмикати музику тільки через навушники й узгодити час, коли ніхто ні до кого не звертається. У людей є дві базові потреби: бути із кимось і водночас мати можливість перебувати наодинці. Якщо десь недоотримати, то з часом з'явиться агресія.

Час разом можна проводити над спільними заняттями: розгадування кросвордів, перегляд фільмів. Згадуйте, що всім приносило задоволення раніше.

Що робити з агресією, якщо з'являється?

— Стримувати неправильно, бо вона накопичиться і прорветься. Можна закритися наодинці й порвати папірець, погрюкати ногами чи покричати в подушку. Допомагають фізичні вправи і спів, малювання злобних картинок.

Агресія завжди потребує дій, які кудись треба спрямувати. Слід розбиратися з її глибинними причинами. Бо часто під злістю маскується страх перед невідомістю. Коли усвідомите причини — поділіться ними з партнером. Горюйте разом. Переживаючи спільні моменти, отримаєте підтримку і покращення у стосунках.

А якщо не працювати над емоціями?

— У декого почуття почнуть зашкалювати. Тривога керуватиме їхніми діями. Інші втратять чутливість. Здаватиметься, що нічого не відбувається. Однак почнуть проявлятися хвороби — головні болі, спазми, судоми.

Зараз ви читаєте новину «"Стримувати агресію неправильно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі