четвер, 28 жовтня 2021 07:05

Штам коронавірусу "Дельта" мутує

В Україні почав мутувати індійський штам коронавірусу "Дельта". Він заразніший і провокує важчий перебіг хвороби.

— Наші вчені закінчили дослідження і маємо підтвердження мутації "Дельти", — говорить секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов, 59 років. — Мутований штам зустрічається у хворих переважно в Західній Україні. Під загрозою — Київ.

Зросла кількість областей у червоній зоні епідемічної небезпеки. Зараз там Херсонщина, Запоріжжя, Одещина, Донеччина, Дніпропетровщина, Сумщина, Рівненщина та Миколаївщина. Із 30 жовтня стануть Київщина, Житомирщина, Івано-Франківщина, Луганщина, Львівщина, Хмельниччина та Чернігівщина. У жовтій зоні залишаються Він­ниччина, Закарпаття, Кіровоградщина та Полтавщина. Решта — в помаранчевій.

Зростає смертність. За добу 25 жовтня не стало 734 людей — найбільше з початку пандемії в Україні.

— Бракує лікарів і медсестер для роботи з такою кількістю хворих, — говорить інфекціоніст київської лікарні №4 Євген Дубровський. — За рік штат не збільшили. Також на смертність впливає стан населення. Люди байдужі до власного здоров'я — не запобігають тяжким хронічним недугам.

В Україні є майже 90 тис. ліжок для хворих. Проте у багатьох лікарнях закінчується кисень. Найгірша ситуація в Чернігові та на Херсонщині.

— Два українські заводи з виробництва кисню зупинилися на плановий ремонт. Не розумію, чому його роблять у розпал епідемії, — каже гендиректор Чернігівської міської лікарні №2 Владислав Кухар.

Аби виправити ситуацію, закуповуємо кисень у Польщі, заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, 41 рік:

— Міністерство інфраструктури за один день видало необхідні дозволи. З Польщі привезли кілька машин із киснем. Розподілили по лікарнях.

Через заборону на подорожі Україною без сертифіката про щеплення, свіжого негативного ПЛР- чи експрес­тесту або довідки про перенесений ковід зросла кількість охочих вакцинуватися. Щодня імунізуються понад 250 тис. громадян.

Також у МОЗ хочуть дозволити введення третьої дози вакцини, яку називають бустерною.

— Вона потрібна людям, які пережили масивну трансплантацію органів, мають імунодефіцитні стани, — каже головний санітарний лікар України Ігор Кузін, 36 років. — Поєднання вакцин для третьої дози врегулювали. Використовуватимемо схему, яка діє зараз — коли другу дозу "Модерни" можна замінити "Пфайзером" і навпаки.

Нинішня хвиля коронавірусу закінчиться до Нового року з великими втратами, прогнозує імунолог Борис Донський.

— Ця хвиля — найгірша, бо ми мали всі можливості її не допустити. У нас були інструменти і час, — говорить. — Нові спалахи коронавірусу залежать від еволюції інфекції. Якщо далі активно мутуватиме, будуть наступні хвилі.

Зараз ви читаєте новину «Штам коронавірусу "Дельта" мутує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі