четвер, 20 травня 2021 00:00

Спалах коронавірусу очікують на курортах півдня, Карпат і Волині

Спалахи коронавірусу в Україні можливі після початку курортного сезону. Постраждають області, куди люди їхатимуть найбільше. Торік найпопулярніші були Одещина, Запоріжжя, Херсонщина, Миколаївщина, Волинь, Львівщина, Закарпаття.

— Варто утриматися від поїздок за кордон, — говорить інфекціоністка Чернівецької обласної лікарні Ольга Кобевко, 38 років. — Додаткові обмеження навряд чи допоможуть уникнути підйому захворюваності. Системі охорони здоров'я не вистачає свідомих людей. Керівництво МОЗу має чути лікарів, а не керуватися показовими звітами.

Спалахи можуть бути не масштабні. Багато українців перехворіли, каже інфекціоніст київської лікарні №4 35-річний Євген Дубровський.

— Імунна система почала справлятися з ковідом. Рідкісними штамами в Україні хворіють близько 30 людей. Повторних заражень менш як 0,1 відсотка, — говорить Дубровський. — У Києві практично спорожніли місця в лікарнях. Невисокий відсоток госпіталізацій і захворюваності. Є основа сподіватися на кращу ситуацію в подальшому.

На 19 травня в помаранчевій зоні карантину перебуває Донецька область. Решта — в жовтій.

18 травня в Україну доставили 122 850 доз американської вакцини "Пфайзер" від міжнародної ініціативи з безкоштовного розподілу препаратів "Ковакс". До кінця тижня отримаємо ще понад 473 тис. доз.

Їх використають для щеплення 189 тис. працівників освіти. Решту з двох партій уколють особам із груп ризику — з хронічними хворобами, медикам, старшим 65 років.

До цього із 23 лютого країна отримала майже 2,2 млн доз вакцин — "Пфайзеру", індійського "Ковішелду", китайського "Коронаваку", південнокорейської "Астразенеки".

— По вихідних почали вакцинувати громадян, які записалися на щеплення через додаток "Дія" (зареєструвалися понад 530 тис. осіб. — ГПУ). Препарати колють лише тим, хто входить у цій черзі до пріоритетних груп. Таких близько 31 тисячі, — розповідає головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, 41 рік.

До кінця року МОЗ хоче вакцинувати 20–25 млн дорослих українців. На 19 травня першу дозу отримали понад 957 тис. осіб, другу — 37 526.

— Плани міністерства нереальні, — говорить ексміністр охорони здоров'я 57-річний Олег Мусій. — Кампанії, щоб заохотити людей щеплюватися — немає. Вакцини мало. До отримання нової партії "Пфайзеру" в столиці тиждень не було жодних препаратів.

Із 26 квітня по 17 травня в Києві, Одесі та Харкові — поза чергою щепили близько 3 тис. громадян Китаю, які живуть чи вчаться в Україні. Вакцинували препаратом "Коронавак".

— Про це попросило посольство Китаю, — говорять у МОЗ. — Щеплення китайців не було обов'язковою умовою постачання нам "Коронаваку". Але завдяки цьому вдалося досягнути домовленостей щодо збільшення квот по препарату, на які може претендувати Україна.

Зараз ви читаєте новину «Спалах коронавірусу очікують на курортах півдня, Карпат і Волині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі