вівторок, 30 серпня 2011 06:15

Сміття перероблятимуть на паливо

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Під фундамент сміттєпереробного заводу техніка переорює землю на міському звалищі Рівного. Пізніше там змонтують обладнання та прокладуть дорогу
Під фундамент сміттєпереробного заводу техніка переорює землю на міському звалищі Рівного. Пізніше там змонтують обладнання та прокладуть дорогу

На полігоні за селом Бармаки під Рівним розпочали будівництво сміттєпереробного заводу. Німецькі інвестори із компанії "ФФК" вкладають у нього 16 млн євро. Підприємство оброблятиме 90% міського непотребу.

— Це пілотний проект в Україні. Я кілька років шукав фахівців, їздив до Німеччини. Там сміття сортують і спалюють на цементних заводах, теплоелектроцентралях, — каже 54-річний Володимир Хомко, міський голова Рівного. — Наше місто продукує за рік 70 тисяч тонн сміття. А резерв полігона майже вичерпаний — максимум рік-два, і все.

Під фундамент заводу переорюють 40 тис. кубометрів землі міського сміттєзвалища. Пізніше змонтують обладнання та прокладуть до підприємства дорогу.

На заводі непотріб посортують та подрібнять. Потім з нього робитимуть сурогатне паливо у брикетах, яке продаватимуть Здолбунівському цементному заводу. Решту спресують.

— Оці паливні брикети спалять у печах при 1400 градусах. За такої температури діоксин не виділяється. Тому здоров'ю людей нічого не загрожує, — пояснює мер. — Процес цілком безпечний.

— Однак переробляти можна тільки свіже сміття. Якщо воно пролежить на повітрі хоча б три доби, то втрачає свої властивості, — каже 32-річний Святослав Євтушенко, координатор проекту. — Гори старого непотребу на полігоні для виробництва палива не підійдуть. Воно зогниле і пересипане шаром ґрунту. По закінченні ресурсу звалище просто законсервують.

Сміттєпереробне підприємство запустять до кінця року. У цехах працюватимуть 53 людей, які навчатимуться у Німеччині. Інвестори очікують, що завод окупить себе за 12 років.

На Рівненщині діють міні-проекти з переробки відходів. Винахідник Анатолій Сінозацький із райцентру Сарни вміє переганяти непотріб на синтетичний газ та нафту. В селі Привільне на Дубенщині навчилися робити черепицю із пет-пляшок та піску. Власник приватного звалища за містом Костопіль — Віктор Свинарський рекультивує забруднені землі та садить на них фруктові сади, виноградники і сосновий ліс.

Щороку українці викидають понад 12 млн т сміття. Тільки кожен 20-й кілограм іде на переробку — зазвичай це склобій, брухт та макулатура. Решта гниє на звалищах.

Зараз ви читаєте новину «Сміття перероблятимуть на паливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі