пʼятниця, 05 травня 2017 06:20

"Сказали зібрати 50 тисяч доларів, бо розстріляють"

Автор: ФОТО З САЙТА www.press-centr.com
  Автомобіль ”Богдан”із 2 тис. каченят затримали прикордонники біля села Лобачеве на Луганщині 24 квітня. ­Жінка за кермом везла птахів до річки Сіверський Донець, щоб переправити на окуповану територію. Порушниця — ­громадянка України. На неї склали протокол про адміністративне правопорушення. Вартість каченят — 50 тис. грн.
Автомобіль ”Богдан”із 2 тис. каченят затримали прикордонники біля села Лобачеве на Луганщині 24 квітня. ­Жінка за кермом везла птахів до річки Сіверський Донець, щоб переправити на окуповану територію. Порушниця — ­громадянка України. На неї склали протокол про адміністративне правопорушення. Вартість каченят — 50 тис. грн.

— Найбільше шкодую, що 2005-го міг переїхати на Рівненщину, а ­залишився, — каже фермер 53-річний Олександр Андрієнко. Справжнього прізвища просить не називати для безпеки родини.

2,5 року тримав ферму на окупованій Луганщині. Народився в селі Миколаївка, із 26 років жив у Новоганнівці Краснодонського району.

— Батьки розмовляли російською. На початку 1990-х переїхав із дружиною в Новоганнівку. За три-чотири роки перейшли на українську. У селі більшість так спілкуються, — каже. — З початку 2000-х орендував більше землі. Хоч і своєї мав достатньо. Вирощував соняшник. На нових ділянках знайомий порадив засівати пшеницю. Мали хазяйство для сім'ї: пару свинок, гуси, кури, корова.

Після 1990-х стало простіше?

— У нас 1990-ті не закінчувалися. Область поділили на частини. За кожною був "смотрящий". Усі фермери платили їм тисяч 15 доларів на рік. Коли не вистачало, домовлялися, що віддадуть пізніше. Після продажу врожаю дзвонив "смотрящому" і їхав у гості. Вони це називали "чаю попити".

Восени 2012-го з другом на двох купили комбайн за 3 мільйони гривень. Грошей не було. Це був єдиний раз, коли до мене приїхали люди в спортивному від "авторитетів". "Друг, ты е..нулся? Бессмертный или что? Тебя уже никто не охраняет. С твоими тракторами могут случиться странные вещи".

Мав два трактори. Решту техніки вигідніше було орендувати. Один зламався. Саме думав ремонтувати. За два дні на тік під ранок приїхали двоє в масках. Поклали охоронця на землю, погрожували ­зброєю. Облили трактор бензином і підпалили.

Охоронець викликав пожежників і міліцію. Результату — ніякого. Мовляв, відкриють справу. Треба платити. Позичив 15 тисяч. Бандити сказали "за моральний ущерб" треба вдвічі більше. Мусив позичати ще.

Далі все йшло розмірено. Інколи дзвонили, що треба в тюрми передати овочі, цигарки. Привожу все, людина розподіляє по тюрмах. Часом хотіли шашличка. Тоді різав свиню, привозив м'ясо. Заїжджали "молочка попити": питали, як справи і чи не забув про них.

Чимось вам допомагали?

— Раз перекупник заборгував 300 тисяч гривень за сємочку (насіння соняшнику. — ГПУ). Не віддавав. Подзвонив хлопцям. Вибили вдвічі більше, але мені мої 300 штук віддали.

Що змінилося з початком війни?

— Перші місяці жили спокійно. Інші фермери казали, що "смотрящі" помінялись. Я не вникав. Війна була далеко від села. Ми — з іншого боку Луганська. За нас ніхто не боровся. Коли з якогось дива ми стали ЛНР, троє хлопців із села поїхали на війну за Україну. Серед них і мій син. Але понад 20 — стали "ополченцями". З україномовних сімей. Майже всіх змусили.

Бачитеся з сином?

— Уперше за три роки побачилися цієї зими. Довго злився на нього. Планував передати ремесло. А він у липні 2014-го сказав, що їде до дівчини в Харків. А сам — у "Правий сектор". Воює таємно, бо любить сестру. Вона — у Луганську з чоловіком. Мають мережу продуктових магазинів. Із п'яти лишилося два. Зять щомісяця забезпечує "ополченців" продуктами. Не тому, що сєпар. Інакше їх обох там закопають.

Коли вперше побачили бойовиків?

— 13 жовтня 2014-го в понеділок, як завжди, із 14 працівниками мав збір. На "Тойоті" і "Мерседесі" приїхали люди у формі з автоматами. Російською так не говорять у Луганську. Вистрілили кілька разів у повітря: "Все — мордой в пол". Запитали, хто господар. Підняли, сказали вести в кабінет. Там заявили: "Мы теперь власть. Надо платить налоги республике".

Їх було семеро. Моїх працівників — 14. Одна — на другому місяці вагітності. Двоє бойовиків залишилися. Інші по кабінетах крали все, що знаходили.

Скільки просили?

— За два дні мав зібрати 50 тисяч доларів. Сказали: або заплатиш, або "по законам военного времени расстреляем". Гроші мав. Подзвонив до бандитів. Сказали, що не допоможуть. Став платити бойовикам. Прибуток під кінець року був у кілька разів більший, ніж вони просили. Довго йшов до цього. Доньці помагав. Відповідав за людей. Для більшості це єдиний заробіток.

Ви фінансували терористів.

— Я зберіг робочі місця й улюблену справу. Нею марив.

Вони приїжджали у 20-х числах щомісяця. Перед тим називали суму — десь 4 тисячі доларів.

Чому залишилися?

— Донька попросила. Почав шукати виходи, куди продати зерно. Знайомий із Донеччини всю техніку збув і поїхав у Ростов до родичів, розкрутився там. Я продав йому зерно і сємочку. Ще приїздили перекупники. Вийшло трохи грошей, щоб засіяти на весну.

Так було до цієї зими. У січні після свят приїхали "ліві" ЛНРівці по гроші. Подзвонив до тих, з ким до цього тримав контакт. Приїхали і почали стрілятися між собою. Потім забрали машини і все, що було на складах. Сказали, приїдуть по душу, якщо не заплачу 200 тисяч доларів. 26 січня з дружиною втекли до її брата в Чернігів. Утратив усе, що здобував у житті.

Син знає, що платили бойовикам?

— Злий лише за те, що залишив там сестру. Але вона скоро до нас переїде.

Зараз ви читаєте новину «"Сказали зібрати 50 тисяч доларів, бо розстріляють"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі