пʼятниця, 24 грудня 2010 00:45

Сестрі на Новий рік можна подарувати брусок мила

26-річна Тетяна Осипчук з Івано-Франківська відклала на новорічні подарунки для рідних 300 грн. На Новий рік до неї прийдуть у гості батьки та брат із сім'єю.

— Маю підготувати сім подарунків, — каже. — Для донечки 5-річної Софійки куплю м'яку іграшку, чоловікові — сорочку, братові пригледіла запальничку, його дружині — щось із косметики. 12-річному племіннику — настільну гру, а от з батьками ще не визначилася.

Психолог Наталія Самолюк, 29 років, говорить, що вибір Тетяни традиційний, однак не найкращий.

— Дарувати запальничку — значить, схвалювати погану звичку брата. А косметика, особливо дешева, взагалі табу для презентів. Наприклад, крем від перших зморшок може образити молоду жінку. Можна дарувати парфуми, якщо ви точно знаєте, що саме такими користується жінка.

Прицінитися до подарунків вирушаємо за тиждень до свята.

— Усі вивіски з написом акція оминаємо, — каже Наталія. — Це психологічна приманка, щоб придбати зайве. У крамниці з дешевими китайськими товарами від 4 гривень теж не заходимо. Новорічно-різдвяний подарунок має викликати емоції.

На новорічному ярмарку зупиняємося біля декоративних різдвяних свічок.

— Якщо йдете в гості до друзів, це може бути гарним подарунком, — каже Наталія. — Середньостатистичний українець, як правило, шкодує грошей на таку річ. А взагалі усім друзям і родичам варто розіслати вітальні листівки. Тільки не ті, що продаються в магазинах з примітивним текстом, а традиційні, підписані від руки. Ось такі — просто ідеальні, — розглядає одну ручної роботи за 20 грн. — Таку можна зробити і самому — купити папір у канцтоварах, кілька метрів тонкої стрічки, новорічні наліпки.

У книгарні можна пошукати щось для батьків.

— Книжка — один з найкращих подарунків, — запевняє психолог. — Головне — знати читацькі смаки. А загалом для мами усе буде доречно — і нові тапочки, і святкова скатертина. Окрім дешевого посуду. А от для свекрухи варто пошукати щось особливе. Та ж книжка, тільки в подарунковій оправі, красивий фотоальбом з фотографіями вашої сім'ї та її онуками. Або корзинка з вишуканими цукерками.

У "Крамниці мильних скарбів" прицінюємося до ексклюзивного натурального мила ручної роботи. Воно з різними запахами, добавками. За 100 г просять 40–50 грн. Якщо замовити через інтернет, вийде удвічі дешевше.

— Сестрі чи братовій можна подарувати по одному брусочку. А от кухонне начиння, фартухи, прихватки дарувати жінкам не варто. Чоловікам угодити важче. Їм ніколи нічого не потрібно. Можна дарувати прагматичні речі, окрім шкарпеток, носовичків і білизни. Якщо в чоловіка є машина, то найкращий подарунок — аксесуар до неї.

Заходимо у чоловічий відділ магазину "Ідеал". Продавець радить краватки за 60–120 грн. Для молодих пропонує вузенькі атласні, кому за 30 — смугасті чи з ледь помітним візерунком, для зрілих — кашку.

— Але якщо подарувати чоловікові краватку, він підсвідомо буде думати, що ви його хочете захомутати. Добрим подарунком буде шкіряний футляр для окулярів чи гаманець для автоключів.

Дитині до 12 років краще купувати іграшки.

— Тільки не 20-у ляльку чи м'якого зайця. Залежно від віку це може бути кухня, пральна чи швейна машинка, для хлопчиків — іграшкові господарські інструменти, набори для творчості, настільні ігри.

Для дівчинки-підлітка психолог радить вибирати аксесуари до мобільних або першу неяскраву косметику, а для хлопчика — навушники, комп'ютерну мишку.

10 найпопулярніших подарунків

"ГПУ" визначила 10 найпопулярніших новорічних подарунків. Розпитали продавців торгового центру у Рівному

Термос

Практичний подарунок для чоловіка-мисливця, риболова або водія. Півлітровий коштує 62 грн, більші — 100–170 грн.

Парфуми

— Їх беруть для близьких, бо знають, які саме подобаються, — пояснює 38-річна Віра Бернадська із парфумерного бутику. — Старші дами люблять класичні аромати, молоді жінки — свіжі, з нотками цитрусів або квіткові.

На Новий рік купують аромати до 500 грн. Зараз популярні чоловічі "Бвлґарі Аква", жіночі "Версенс" від "Версаче".

Фігурки котів або кролів — символ 2011 року

— Фігурки з глини або порцеляни купують для знайомих, рідних, друзів, однокласників та колегам по роботі, — каже продавець Олена Сябер, 34 роки, із крамниці "Сувеніри". — Кіт — це щасливчик. Кролики допоможуть приворожити нове кохання. Статуетки коштують 20—160 гривень.

Подарунки із символікою міста

Горнята, тарілки чи магніти із гербом або назвою міста. Такі можна дарувати друзям, колегам або відправити за кордон. Глиняні пивні кухлі коштують 145 грн.

Запальнички, кальяни

Фірмова запальничка коштує 60–130 грн, скляний кальян — 200–300 грн. Некурцю можна взяти сувенірну запальничку-пістолет за 70 грн.

Солодощі

— Часто беруть дорогі цукерки з горішками — "Вечірній Київ" за 53 гривні від "Рошен" або коробку "Есферо" від "Конті" за 48 гривень, — каже 58-річна Людмила Гнатівна із кондитерського павільйону в Рівному. — Чоловікам дарують шоколад з лікером, дітям — готові набори у сувенірній упаковці.

Прикраси

Жінкам купують у подарунок біжутерію чи срібло. Найпопулярніші — браслети або кумедні кулони. Чоловікам беруть запонки.

Іграшки

— Популярні розвиваючі іграшки. Є говорящий равлик або абетка на батарейках для дітей 3–5 років, — показує 42-річна Альбіна Панчішко в іграшковій крамниці. — Старшим хлопцям дарують конструктори типу "Леґо" і машинки, дівчаткам — ляльки. М'яку іграшку кроля часто купують і дитині, і дівчині.

Коштує 25–400 грн. Популярні білоруські білі зайці по 45 грн.

Мідні статуетки або фігурки з кристалами "Сваровські"

Їх беруть для колег. Юристам дарують богиню Феміду з терезами, директорам фірм — слонів як символ багатства і достатку, чиновникам — скульптурні композиції, канделябр або бювар з чорнильницею. Вартість — 100–1500 грн. Статуетки з кристалами "Сваровські" 120–180 грн.

Скарбничка

Підійде для дитини віком 7–10 років або як сувенір з приколом для дорослих. Підлітки на таке можуть образитися. Їм краще дарувати портмоне. Скарбнички коштують 25–100 грн.

 

795 грн

у середньому планує витратити українець на новорічні подарунки. Це на 30% більше, ніж торік. Більшість питають у родичів та друзів заздалегідь, що подарувати.

3 години

триває пошук новорічних та різдвяних подарунків. Жінки за цей час долають до 7 км, чоловіки 4–4,5 км.

Зараз ви читаєте новину «Сестрі на Новий рік можна подарувати брусок мила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі