середа, 02 грудня 2009 08:39

"Росіяни вважають облаштування кордону з Україною подарунком націоналістам"

  Олександр Потєхін: ”На межі з Білоруссю теж буває багато інцидентів”
Олександр Потєхін: ”На межі з Білоруссю теж буває багато інцидентів”

У ніч на 26 листопада громадянин України 38-річний Андрій Якименко намагався на автомобілі "нива" з причепом перетнути російсько-український кордон і потрапити до Харківської області.

За інформацією російської сторони, українець не зреагував на попереджувальний постріл, тому прикордонники відкрили вогонь. Якименко загинув. Кажуть, незаконно віз в Україну такелажне обладнання для плавзасобів.

Директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України Олександр Потєхін, 60 років, вважає: дії російських прикордонників були виправдані.

— Не перекладайте всієї відповідальності на росіян. Українець порушив правила перетину, не підкорився наказу. А там, де люди стоять зі зброєю, вони її інколи використовують. Причина трагедії — режим кордону з Росією. Прикордонні жителі й підприємці, які часто його перетинають, вважають цей кордон "домашнім". Тому він, як магніт, притягує людей до незаконних оборудок. Таких прикрих випадків не було б, якби кордон був повноцінний. Він має бути прозорий, як між країнами Євросоюзу, або справжній, за міжнародними стандартами. А в нас із Росією — щось середнє.

Чому кордон досі не демаркували, не позначили на місцевості?

— Україна давно на цьому наполягає. Київ хоче мати справжній кордон, з усіма атрибутами, ознаками, обладнанням. На думку Кремля, це ще раз підтвердить незалежність України. Москва хоч і визнала Україну офіційно, але психологічно не може з цим змиритися. Росіяни вважають облаштування кордону з Україною ще одним подарунком нашим націоналістам, які хочуть відгородитися від "матері Росії".

Де ще вузькі місця в нашому державному кордоні?

— На межі з Білоруссю теж буває багато інцидентів. Слава Богу, поки що без смертей. Мінськ не відмовляється облаштувати лінію розмежування між країнами. Це підтвердив недавно Олександр Лукашенко.

Зараз ви читаєте новину «"Росіяни вважають облаштування кордону з Україною подарунком націоналістам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі