вівторок, 28 березня 2017 00:05

Росія застосувала міни "Чорна вдова"

Російські військові встановили поблизу селища Луганське на Донеччині протипіхотні міни "Чорна вдова". Вони заборонені у світі з часів ­Афганської війни — як озброєння, що завдає тяжкої шкоди.

— Від СРСР на російських складах залишилися величезні запаси зброї, — каже 38-річний Антон Міхненко, заступник директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння. — Їх треба десь утилізувати. Розбирати технічно складно. Дешевше підірвати. Росія перетворила Донбас на великий полігон. Використовує озброєння, про яке ми не знаємо. Це новітні розробки. Дивляться, як вони діють на людей, які умови витримують.

— На Донбасі діють корпуси російської армії, — говорить Михайло Самусь, заступник директора Центру з міжнародних питань. — В АТО їздить понад тисяча бронемашин противника. Росія не долучилася до Конвенції про заборону протипіхотних мін. Використовує їх відкрито.

Розвідка у вересні 2016-го повідомляла про протипіхотні міни на Донбасі. "Чорна вдова" з'явилася в СРСР 1949 року й відтоді стала легендою. Отримала таку назву через чорну гумову кришку та високу смертність. Працює, як фугас. Аби підірвати півкіло тротилу, достатньо наступити на неї. Відриває стопу й гомілку. Людина непритомніє й за лічені хвилини помирає від кровотечі.

— Головна небезпека — мін не позбавишся за день, — каже Геннадій Коваленко, начальник управління двостороннього військового співробітництва при Генштабі ЗСУ. — Підпишемо мир, а розміновувати Донбас будемо щонайменше 30 років. На кожен рік війни потрібно 10 років роботи саперів.

Зараз ви читаєте новину «Росія застосувала міни "Чорна вдова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі