пʼятниця, 19 серпня 2011 07:15

Прогремить 20 артилерійських залпів

24 серпня до Дня Незалежності на столичному Хрещатику о 10.00 розпочнеться концерт народних колективів. По центральній вулиці розставлять майданчики для вуличного футболу та баскетболу.

У яких заходах візьмуть участь президент та прем'єр-міністр, поки що не відомо. Опозиційні сили проведуть мітинг. 12 партій, що підписали рішення про створення руху опору диктатурі, зберуться об 11.00 біля пам'ятника Шевченкові навпроти червоного корпусу університету. Ходою рушать до Львівської площі, потім на спільний мітинг на Михайлівській.

О 17.00 на майдані Незалежності гратимуть військові оркестри. О 18.00 співатимуть Софія Ротару, Потап і Настя Каменських, Тіна Кароль, Руслана, гурти Mad Heads, "Друга ріка", ТНМК.

22.00 — святковий салют. По всій Україні прогримить 20 артилерійських залпів — по одному за кожен рік незалежності.

У Полтаві 23 та 24 серпня проводять всесвітній фестиваль Богатирської сили. На місцевому стадіоні "Динамо" уперше в Україні вісім жінок із різних країн боротимуться за титул "Найсильніша леді планети". Усі вони — чемпіонки своїх країн з багатоборства. Тягатимуть 14-тонну вантажівку, триматимуть дві 100-кілограмові колони, перекидатимуть через огорожу камінь завважки 120 кг. Початок змагань о 12.00.

Депутати Львівської обласної ради закликають провести День Незалежності під гаслом "Бандера, Шухевич — герої України!". Об 11.00 від обласної ради розпочнеться урочиста хода до пам'ятника Степанові Бандері. Там проведуть мітинг. Львів'ян закликають прийти у вишиванках, взяти з собою синьо-жовті і червоно-чорні прапори.

У Черкасах день Незалежності вперше міська й обласна влада святкуватимуть разом на Соборній площі перед ОДА.

— Ранок 24-го ми почнемо з молебня за Україну, — каже губернатор Сергій Тулуб, 58 років. — А ще буде відкриття Річкового порту, феєрверк.

Черкаська опозиція відмовилася від спільного святкування після арешту Юлії Тимошенко.

— Ми були не проти. Усе змінив арешт Тимошенко. Бо утримання під вартою застосовується до убивць та насильників, — каже Володимир Мамалига, депутат Черкаської міськради, один із лідерів опозиції.

Опозиціонери збиралися влаштувати власне святкування на Театральному майдані. Але до Черкаського окружного адміністративного суду надійшла заява з міської ради з проханням заборонити акції опозиції 24 серпня.

— Цим рішенням влада остаточно перейшла межу, — каже голова Ради опозиційних сил Черкащини Леонід Даценко. — Ми оголошуємо їй бойкот, будемо влаштовувати на День Незалежності акції протесту. Навіть якщо буде заборона суду. Ми з 1980-х боролися на барикадах, а купка зайд забороняє нам наше свято.

Донецька обласна організація "Просвіта" ім. Тараса Шевченка обіцяє в День Незалежності у центрі міста безстрокову акцію протесту. Бо місцева влада зриває підготовку до навчального року шкіл №3, 27, 100 в Макіївці та №111 в Донецьку.

У парку культури ім. Щербакова упродовж дня проведуть святкові концерти, присвячені Дню району, Дню міста та Дню шахтаря, який відзначають 28 серпня.

 

Влада перешкоджатиме протестним виступам

— Опозиція відзначатиме День Незалежності протестами й масовими маніфестаціями, — переконаний голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран, 42 роки. — Лейтмотивом буде протест проти політичних репресій. Це буде початок спільних дій опозиційних сил напередодні парламентських виборів.

Акції пройдуть у столиці й регіонах. Насамперед у Центральній та в Західній Україні. На Сході теж можливі, але там опозиції набагато складніше щось провести. Та й місцева влада зробить усе можливе, щоб акції там не відбулися. Постарається організувати свої демонстрації на підтримку реформ.

Радикальних дій чекати не варто, бо це свято ідеологічно нейтральне. Його підтримують усі політичні сили. Хоча влада намагатиметься показати радикальність опозиції. Можливо, за допомогою провокацій.

Столичні й регіональні органи влади максимально використовуватимуть легальні засоби відмови у опозиції у проведенні масових заходів. У центральних частинах міст акції заборонятимуть суди за позовами місцевих держадміністрацій. Мотивуватимуть тим, що це завадить людям святкувати, чи призведе до порушення громадського порядку. Також перешкоджатимуть організаційно. Наприклад, на місця можливого проведення акцій будуть заявки на концерти чи дитячі заходи. Тобто створять максимальні обмеження для протестних виступів.

 

Зараз ви читаєте новину «Прогремить 20 артилерійських залпів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі