четвер, 16 грудня 2021 05:55

Природний газ має подешевшати

"Я шість років не користуюся газом, але слідкую за цінами. Бачу, що транзит його подорожчав. Не розумію, як визначається його нарахування до оселі і від чого це залежить", — запитує Юрій Кононенко, 64 роки, із села Великі Канівці Золотоніського району Черкаської області.

На формування ціни на газ впливає баланс попиту та пропозиції. Коли споживання збільшується і з'являється дефіцит, то газ дорожчає. Також впливає кількість його запасів, які купують на європейському ринку. Але є ще оплата за транзит газу. В тарифі за доставку 40% становить вартість технологічного газу. Без нього оператори не можуть забезпечити тиск на потрібному рівні. Якщо не підтримувати гідравліку в газорозподільній системі, будуть аварійні відключення. Ще 40% — зар­плати персоналу.

— Нинішній період — золота пора для спекулянтів і трейдерів. Вони на цій зимі зіб'ють гігантські статки. Але наступного року цикл піде навпаки. Через збільшення видобутку та зменшення попиту ціни на газ поповзуть вниз. У нас великі запаси в підземних сховищах. Маємо 18 мільярдів кубометрів газу — це більше, ніж за планом. За ним було лише 17 мільярдів, — пояснює Максим Гардус, 40 років, експерт Офісу реформ Кабінету міністрів.

Багато споживачів вважають, що оплата за доставку — це плата за труби. Насправді гроші йдуть на обслуговування. Працівники їздять на далекі відстані для огляду трубопроводів, перевірки витоку газу, усувають пошкодження мереж і обладнання. Також виконують капітальні ремонти й осучаснюють мережі для безпеки споживачів

Зараз ви читаєте новину «Природний газ має подешевшати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі