вівторок, 30 жовтня 2018 06:05

"Перетворили Донбас на табір для вишколу російських спецпризначенців"

Автор: фото з сайта www.FACEBOOK.com/ ДМИТРО СНЄГИРЬОВ
  Військовий експерт Дмитро Снєгирьов: ”Путін поставив питання руба: виводжу війська з ­Донбасу, якщо визнаєте Крим”
Військовий експерт Дмитро Снєгирьов: ”Путін поставив питання руба: виводжу війська з ­Донбасу, якщо визнаєте Крим”

— Російські війська на кордоні — це загороджувальний загін від бойовиків, — говорить військовий експерт Дмитро Снєгирьов, 47 років. — Путін створив санітарну межу, щоб терористи, розчарувавшись в обіцянках Москви, не пішли штурмом брати Кремль.

Така ймовірність існує?

— Так. Із цим напряму пов'язана ліквідація Захарченка (ватажка бойовиків Олександра Захарченка підірвали в Донецьку 31 серпня. — ГПУ) та зачистка інших командирів бойовиків. Це дає можливість Росії протягнути у Верховну Раду своїх людей.

Українці ніколи не прийняли б Захарченка, Гіві чи Моторолу як народних обранців. У Кремлі сказали: "Немає питань. Не хочете цих — будуть інші". Заради цього взяли на себе брудну справу з ліквідації одіозних терористів.

Напередодні президентських та парламентських виборів 2019 року російські війська на Донбасі змінять тактику?

— Діятимуть за перевіреними схемами. Окуповані території використовують як полігон для відпрацювання методик ведення диверсійної роботи, тестування нових зразків техніки. Перетворили Донбас на табір для вишколу російських спецпризначенців.

Путін поставив питання руба: виводжу війська з Донбасу, якщо визнаєте Крим федеральним округом Росії. Найдивніше, що Європа прийняла цю позицію. В один голос говорять про те, що спочатку потрібно врегулювати ситуацію тут, а потім переходити до іншого.

Донбас — великий гнійник на тілі України, який Кремль у зручному для себе випадку буде використовувати як подразник.

Зараз бойовики становлять загрозу для української армії?

— Потенційно так. Переважають кількістю танків. Кістяк їхніх сил — вишколені вояки, які мають за плечима чотири роки війни й навчені кращими російськими інструкторами. Говорити про те, що там тільки алкоголіки та наркомани, — недооцінювати реальний масштаб загрози. Їх постійно муштрують.

Миротворча місія на Донбасі допоможе поновити контроль над кордонами?

— За підрахунками, на неї мають витратити мільярд доларів в рік. Сполучені Штати Америки вже заявили, що не потягнуть таку суму. До того ж Трамп хоче швидше налагодити економічні стосунки з Росією. Німеччина готова на все, аби припинити військове протистояння в центрі Європи. У тому числі й на те, аби Україна виконала смертельні для себе Мінські угоди.

Чи зможе припинити військову агресію нова влада, яку обиратимемо 2019 року?

— Оберемо президентом якогось Івана Івановича. Він бачив, як чотири роки працювала схема торгівлі з ворогом, яка приносила гроші. Не тільки не зважиться її ламати, а й намагатиметься на ній заробити.

Деякі кандидати вже їздять на Донбас і виголошують полум'яні промови про те, як звільнять Донецьк та розгромлять Москву. Перетягнуть на себе голоси патріотів, а після перемоги сидітимуть за столом із Путіним.

Місцеве населення не повстане

Найбільш критично налаштовані люди виїхали з Донбасу в перший рік війни.

— Ніякого повстання не буде. Якщо воно не відбулося в перші місяці війни, то зараз сподіватися на такий розвиток подій марно, — каже військовий експерт Дмитро Снєгирьов. — Сьогодні на окупованих територіях залишилося 7 відсотків умовно проукраїнського населення. Не можуть кардинально впливати на ситуацію.

Там живуть люди з відверто російською ментальністю. Вони до останнього терпітимуть знущання. Якщо ж і буде "бессмысленный и беспощадный русский бунт", то знищать не всю систему, а якогось цапа-відбувайла.

Зараз ви читаєте новину «"Перетворили Донбас на табір для вишколу російських спецпризначенців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі