четвер, 29 жовтня 2009 07:16

Помер костоправМикола Касьян

Автор: фото з сайту www.exo.at.ua
  Микола Касьян у день народження 10 квітня 2009 року відкриває каплицю на цвинтарі в Кобеляках на Полтавщині. Її збудували на гроші костоправа. Його поховають біля каплиці
Микола Касьян у день народження 10 квітня 2009 року відкриває каплицю на цвинтарі в Кобеляках на Полтавщині. Її збудували на гроші костоправа. Його поховають біля каплиці

Учора о 6.40 в місті Кобеляки на Полтавщині помер костоправ 72-річний Микола Касьян.

Останні три роки він хворів: шлунок, підшлункова залоза, серце. 28 жовтня близько другої ночі йому стало зле. Через загострення недуги підшлункової почалася кровотеча. Біля ліжка весь час була його дружина Андріана Миколаївна. Приїхали син Ян і реанімаційна бригада райлікарні на чолі з головним лікарем Іваном Супруненком.

— Кілька годин вони боролися за життя Касьяна, — розповідає секретар Кобеляцької міської ради Сергій Галушко, 32 роки. — Микола Андрійович був при свідомості. Говорив лікарям: "Не трогайте мене, дайте спокійно померти".


На подвір"ї Центру мануальної терапії близько десяти людей. Кілька працівників міськради в чорних костюмах. Біля порога складено зо 20 вінків. Люди заходять у приміщення.

Коридором йдуть до кімнати-музею Миколи Касьяна. Посередині стоїть чорна полірована труна. Микола Андрійович вбраний у чорний костюм і краватку. Обличчя загримоване. За час хвороби він схуд. Біля труни сидить син Ян. На ньому чорні шкірянка, светр, брюки. У сусідній кімнаті дві працівниці готують цукерки й печиво для поминання. Кажуть, чули, що телефонували екс-керівник Адміністрації президента Кучми Віктор Медведчук і його дружина Оксана Марченко. Збираються приїхати. Буде й Оксанина мати. Вона забронювала номер у місцевому готелі. Дзвонив російський співак Йосип Кобзон. Прилетіти не зможе — лікується у Варшаві, не відпускають медики. Ян Касьян переказує, що телефонують багато друзів Миколи Андрійовича з-за кордону. Усі хочуть приїхати. Через це похорон перенесли на один день. Біля тіла родина чергує по черзі.

Готель при Центрі мануальної терапії — порожній. Кілька останніх днів не було прийому.

У Кобеляках приспустили прапори. Мер Олександр Ісип оголосив триденну жалобу, з 28 по 30 жовтня. Поховають Касьяна в п"ятницю об 11.00 на місцевому кладовищі поряд із каплицею Всіх святих, збудованою на його гроші. Гробарі почали копати яму.

Мер Кобеляків оголосив триденну жалобу

— На одній із наступних сесій міськради вирішуватимуть питання про спорудження Миколі Андрійовичу пам"ятника та присвоєння одній із центральних вулиць міста його імені, — каже Сергій Галушко.

Микола Касьян приймав пацієнтів у флігелі біля свого будинку. За день вправляв кістки майже 800 хворим. Потім збудували Центр мануальної терапії — з допомогою Віктора Медведчука, тодішнього голови Адміністрації президента Кучми.

Касьян походив із династії костоправів. У нього три рідні доньки. Знання передав названому синові Яну. Прадід Миколи Андрійовича за царських часів працював при земській повітовій лікарні костоправом. Дід лікував до 90 років, а прожив до 105.

Останнім часом Микола Касьян майже не приймав хворих. Виняток робив для дітей, зокрема новонароджених. Рештою опікувався Ян. Коли той бував у відпустці, недужих перенаправляли до Олексія Чигрина, учня Касьяна, який теж живе в Кобеляках.

1993-го в Книзі рекордів Гіннеса зробили запис: "Найбільше костоправних операцій провів Микола Касьян, народний лікар з України. Протягом 1990 року він вправив диски хребта 41 тис. 251 хворому".

Касьян лікував поперек своєму кумові, співаку Йосипові Кобзону, космонавтці Валентині Терешковій. Вправив три шийні хребці покійній Раїсі Горбачовій.

Кажуть, на похорон до Кобеляків приїдуть російські артисти Лев Лещенко та Володимир Винокур.

Зараз ви читаєте новину «Помер костоправМикола Касьян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі