вівторок, 02 грудня 2008 16:26

Полтавщина втрачає воду, видобуваючи газ

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Стрімко знизився за кілька місяців рівень води в селі Велика Обухівка Миргородського району Полтавщини.

У криницях вода майже зникла. Найбільше страждають жителі горішньої частини села. Подібна ситуація з водогоном також у Попівці. Рівня води не вистачає. Окрім того, вийшла з ладу водонапірна башта. Районна влада виділила кошти з фонду для ліквідації надзвичайних ситуацій. У селі мають звести нову вежу.

— Люди пов"язують усе це з газовими свердловинами. На околиці працюють чотири скважини, ще одна будується. Село в нас велике, розтягнуте. Тому думаю, що введення в експлуатацію нової водонапірної башти не вирішить наших проблем, — розказує "ГПУ" сільський голова Попівки Василь Ошека, 49 років.

Газ видобувають на території більшості сільських рад Миргородського району. Тому майже всі селяни нарікають на зниження або зникнення води в криницях. Газовидобувна техніка забруднює повітря, а вантажівки розбивають дороги.

Нещодавно в районі облікували всі водні свердловини, розташовані на території населених пунктів. Нарахували їх 222. Із них 63 відкриті, не затампоновані. Це означає, що сторонні особи мають доступ до них.

— На території сільрад є багато безгоспних свердловин. Найбільше — сім — у межах Зуївецької сільської ради. Ще шість — на території Ромоданівської селищної ради, — каже начальник організаційного відділу виконавчого апарату райради Анатолій Білецький, 58 років.

Люди скаржаться, що сільські бюджети не отримують жодної копійки за використання місцевих надр. Усі гроші осідають у Києві. Тому місцеві соціально-побутові й екологічні проблеми лише накопичуються.

Зараз ви читаєте новину «Полтавщина втрачає воду, видобуваючи газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі