пʼятниця, 01 листопада 2019 05:11

"Полтавагазвидобування" модернізувало Східно-Полтавську установку з підготовки газу

У полтавській філії "Укргазвидобування" модернізували Східно-Полтавську установку комплексної підготовки газу (УКПГ). Для збільшення пропускної здатності ввели в експлуатацію третю лінію з прийому та підготовки вуглеводнів.

Перш ніж паливо потрапляє в наші оселі, його треба підготувати. Це роблять саме на установках. Східно-Полтавська готує газ, отриманий зі свердловин однойменного родовища. Видобуток на родовищі зріс, тому підприємство встановило для більших обсягів додаткове обладнання.

— Пропускна здатність установки становила 1,5 мільйона кубометрів природного газу на добу. Після модернізації зросла майже вдвічі й сягнула 2,5 мільйона кубомет­рів, — говорить керівник технічного відділу філії "Полтавагазвидобування" Костянтин Косяков, 36 років.

За радянських часів місцеве родовище не давало високих результатів. Ним почали активно займатися, коли в Україні запровадили нові технології для збільшення видобутку. Тепер Східно-Полтавська УКПГ має стратегічне значення.

— Зі Східно-Полтавського родовища видобувають понад 2 мільйони "кубів" газу на добу. Воно може забезпечувати всю Полтаву в опалювальний сезон, — каже керівник Машівського цеху з видобутку нафти, газу та газового конденсату Андрій Максименко, 49 років.

Один із головних методів збільшення видобутку на свердловинах — проведення гідророзривів пластів. Такі операції підвищують добовий обсяг родовища в кілька разів.

— 2016 року на "Східній Полтаві" почалася друга черга гідророзривів. На свердловині №70 видобуток зріс утричі: з 40 до 120 тисяч кубометрів газу на добу. У 2017–2018 роках за цією методикою підвищили дебіти 22 свердловини. Для порівняння, до грудня 2016-го у середньому видобували 500 тисяч кубометрів на добу. Зараз — майже 2,5 мільйона "кубів", — додає Максименко.

Східно-Полтавське родовище добре працює за технологією гідророзриву. І позитивна динаміка видобутку після цього тримається тривалий час.

АТ "Укргазвидобування" — найбільша газовидобувна компанія країни, що входить до групи Нафтогаз і забезпечує майже 73% видобутку газу в країні. Основний видобуток на Полтавщині забезпечує філія товариства — газопромислове управління "Полтавагазвидобування". Його видобуток торік становив понад 6 млн кубометрів газу і більш як 300 тис. т газового конденсату й нафти.

42 родовища вуглеводнів у Полтавській, Харківській, Сумській і Дніпропетровській областях розробляє компанія "Полтавагазвидобування". Експлуатує понад 760 свердловин. Газопромислове управління має майже 50 виробничих об'єктів. Загальна протяжність міжпромислових трубопроводів і шлейфів — майже 4 тис. км.

Нагнітають воду під тиском

Під час гідравлічного розриву пласта в породу нагнітають велику кількість води під тиском. Це спричиняє тріщини в ній.

Цей метод успішно застосовують більш як півстоліття. Першу комерційну операцію з гідравлічного розриву провела компанія "Халібартон" 1949 року. А в колишньому СРСР перший промисловий експеримент провели 1952-го на Донбасі. Сьогодні ця технологія широко застосовується в світі і декілька років тому знову почали використовувати в Україні.

Зараз ви читаєте новину «"Полтавагазвидобування" модернізувало Східно-Полтавську установку з підготовки газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі