четвер, 25 листопада 2021 00:50

Пік захворюваності на коронавірус минув

У червоній зоні оновлять правила карантину. Зокрема, в міський транспорт пускатимуть більше пасажирів, а ковід-документи можуть бути не обов'язкові.

— Про це попросили мери міст, — говорить міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, 41 рік. — Наступають холоди. Через обмеження кількості пасажирів людям доводиться довго чекати на зупинках. Це може спричинити нову хвилю гострих респіраторних захворювань. Вимогу надавати сертифікати про вакцинацію для проїзду в транспорті теж переглянуть. Але вони залишаться обов'язковими для поїздок між областями.

Зараз у червоній зоні перебувають Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Рівненська, Сумська, Херсонська, Хмельницька, Чернігівська та Черкаська області. В помаранчевій зоні — Закарпаття, Полтавська і Харківська області. У жовтій — Кіровоградська, Тернопільська, Чернівецька.

За прогнозами експертів Київської школи економіки, перейти до зеленої зони зможемо лише наступного року.

— Україна досягла піку спалаху. Другий тиждень фіксуємо зниження захворюваності та госпіталізації, — каже фахівець Київської школи економіки Юрій Ганиченко, 32 роки. — Проте через агресивний штам "Дельта" осіння хвиля продовжиться 2022 року. Всі регіони зможуть залишити червону зону не раніше січня.

Понад 10 млн українців повністю щепили від коронавірусу. 12,9 млн отримали одну дозу. Із 4 листопада вакцинували 40 тис. дітей від 12 років.

— Показники зростають, але не слід забувати про підроблені сертифікати, — говорить імунолог 43-річний Борис Донський. — Обмеження влади були ефективні для вакцинації людей, які працюють. Але незначні для пенсіонерів, яким необхідне щеплення. Що стосується дітей, то вони не в групі ризику. Вакцинація потрібна тим, хто має захворювання серцево-судинної системи, легенів, діабет. Краще сфокусуватися на дорослих.

Вперше в Україні запровадили анонімну вакцинацію від коронавірусу. Послугу пропонують на Закарпатті.

— Це для тих, хто купив ковід-сертифікат або з релігійних, сімейних причин не хочуть розголошувати інформацію, — пояснює депутат обласної ради Федір Шандор. — Щепитися можна під будь-яким псевдонімом. Така анонімність має допомогти людям виправити помилки та подбати про здоров'я.

Також від коронавірусу почнуть щеплювати безхатченків. Перші пункти вакцинації запрацюють у Львові з 26 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Пік захворюваності на коронавірус минув». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі