четвер, 08 жовтня 2020 06:51

Першокласників складно навчати віддалено

Понад 1200 школярів і 2158 педагогів захворіли на коронавірус на 4 жовтня. Понад 83 тис. учнів перебувають на двотижневій самоізоляції.

На карантин клас відправляють, коли там є інфікований. Якщо в закладі на ізоляції половина школярів — увесь переводять на дистанційне навчання. Уроки викладачі проводять онлайн або надсилають для самостійного опрацювання.

— Першокласників складно навчати віддалено. За підготовкою має стежити вчитель, — говорить освітній експерт Віктор Громовий, 57 років. — Педагог має ставати консультантом для батьків. Їхня роль — головна.

Міністерство освіти видало інструкції, як учителям працювати віддалено?

— Національну платформу для дистанційного навчання обіцяли в травні, але досі немає. Для викладання користуємося програмою "Зум". Хоча вона для цього не годиться.

У США є платформи для вивчення мови, математики. Однак уніфікованої системи освіти там немає. У кожному штаті — своя специфіка. Мають лише національні стандарти освіти. Фахівці визначають, що повинна знати і вміти дитина певного віку.

Чи готові педагоги до тривалого дистанційного викладання?

— Докладають колосальних зусиль. Але кинуті напризволяще — ніхто не виділив кошти, аби можна було купити планшети дітям, в яких їх немає. Пропонував зібрати непотрібні комп'ютери активним батьківським спілкам у фейсбуку й передати учням із малозабезпечених сімей. Не відгукнулися.

Як оцінювати знання? Вдома відповіді на тести діти знайдуть в інтернеті.

— Кожен учитель розробляє свій підхід. Може виставляти оцінки за накопичувальною системою. Зробив певні завдання — матимеш 12 балів. Педагог, який роками працює з класом, знає можливості дитини.

Карантин негативно впливає на якість освіти?

— Так. З другого боку, пандемія дає шанс відмовитися від застарілого класно-урочного викладання й зробити освіту максимально індивідуальною. Якби не вона, нові технології ми ще довго не застосовували б. А так дехто прорветься до сучасних підходів, методик.

Погано, що освіта не отримала додаткового фінансування. В інших країнах цій галузі дали колосальні ресурси для оновлення.

Після закінчення карантину маємо повернутися до традиційного навчання?

— Значна частина учнів і вчителів призвичаїлися до змішаної системи. Школярі побачили, що можуть працювати самостійно. А педагог у цьому процесі — як особистий тренер.

Школи змінюються. Кращі заклади нову систему використовуватимуть активніше, ніж до пандемії.

Зараз ви читаєте новину «Першокласників складно навчати віддалено». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі