середа, 17 жовтня 2012 05:00

Новозбудовану школу відкрили без опалення

Автор: фото: Лілія Кушніренко
  Школу в селі Родниківка Уманського району на Черкащині почали будувати близько 20 років тому. Працює з минулого четверга. Вона — єдина відкрита в області за 2012-й
Школу в селі Родниківка Уманського району на Черкащині почали будувати близько 20 років тому. Працює з минулого четверга. Вона — єдина відкрита в області за 2012-й

11 жовтня в селі Родниківка Уманського району Черкащини відкрили нову школу. На її будівництво з держбюджету виділили 27,7 млн грн. Нова триповерхова будівля з блакитним дахом та бежевими стінами розташована у центрі села на вул. Київській, 44а. Поряд — сільський будинок культури, автобусна зупинка.

У понеділок зранку в школі тихо. Щойно розпочався другий урок. У коридорах холодно. Заклад відкрили без опалення. На першому поверсі радіатори встановили, на другому і третьому їх досі немає. Котельну не змонтували.

— Найближчим часом завершать роботи, і школа почне отоплюватися. А поки в кожному класі встановили обігрівачі, — розповідає у своєму кабінеті директор Олександра Слупіцька, 43 роки. — На цей заклад усі чекали близько 20 років. Будувати почали 1990 року. 1995-го роботи зупинили. Відновили їх лише минулого року. Нині це найбільша і найсучасніша школа на Уманщині.

До відкриття новобудови діти вчилися у трьох пристосованих одноповерхівках на вул. Леніна. Головний корпус старої школи звели сто років тому.

Директор пропонує пройтися новим корпусом. Щойно закінчився урок. Із класів вибігають діти та йдуть сходами до роздягальні. Вітаються з директором.

— Доброго дня, — відповідає їм та продовжує. — Школу збудували з дотриманням сучасних технологій. У ній обладнали кабінети біології, хімії, фізики, інформатики, лінгафонний кабінет, актову та спортивні зали. Є два проектори й мультимедійна дошка, лабораторне устаткування.

Коридори великі, світлі. На кожному поверсі — вбиральні. Є в школі душові кімнати з бойлерами. Площа навчального корпусу закладу — 1700 "квадратів". Усі класи великі. Найменший метраж у кабінету співів — 47 кв. м. Найбільший — кабінет інформатики — 93 "квадрати".

По школі й учні, й учителі ходять у змінному взутті — переважно в туфлях.

— Верхній одяг і взуття, у якому прийшли, лишаємо в гардеробній. Привчаємо дітей берегти нове приміщення, — кажуть учителі. — Нова школа розрахована на 400 учнів. Навчаються нині тут близько 200 дітей. Цього року до нас повернулися 25 сільських учнів, які вчилися в Умані.

Найменше учнів у випускному класі — восьмеро, найбільше першачків — 34. У школі діти вивчають англійську та німецьку мови. Є гурток польської. Діють вісім пришкільних гуртків і шість від центру дитячої та юнацької творчості. Є дві групи продовженого дня для молодших школярів. Наступного року обіцяють збудувати басейн і реконструювати стадіон.

У кабінеті географії восьмикласниця 13-річна Дарина Ковбасюк збирає книжки в сумку:

— Раніше батьки мене возили до міської школи на навчання. Але коли дізналися, що розпочне працювати нова школа, перевели сюди.

— Із 40 чоловік персоналу в школі 24 викладачі. Проблем із кадрами не маємо, — додає директор.

Родниківка — одне з найбільших сіл у районі. Там живуть понад 3 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Новозбудовану школу відкрили без опалення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі