вівторок, 26 листопада 2019 05:50

Науковцям куплять корабель за 252 мільйони гривень

Кабінет міністрів виділив 252 мільйони гривень для закупівлі наукового океанського судна льодового класу. Його передадуть українським науковцям, які працюють на антарктичній станції ім. Академіка Вернадського. Зможуть вивчати Антарктиду та світовий океан.

— За таку суму неможливо купити нове судно. Беремо потримане, але у доброму стані, іноземне, — говорить керівник Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий, 46 років. — За належного догляду служитиме 20 років. Українські науковці отримають можливість "дорватися" до вивчення океану. Адже ми маємо зобов'язання перед міжнародною спільнотою і ведемо там успішний риболовецький промисел. Купівлею судна закладаємо в планах розвитку необхідні ресурси на поступову побудову йому заміни, яка відповідатиме всім вимогам науки та технологій через два десятиліття.

Щодо суми у 252 мільйони, то цілком можливо, що в ході перемовин та укладання угоди її удасться зменшити. Купівля передбачає торг, деталі якого поки не можемо розголошувати. Реальна вартість судна стане відомою після підписання угоди. Гроші виділили із частини бюджету, яку заклали для української науки на цей рік.

Угоду про придбання судна укладуть до кінця 2019-го. Вперше корабель під українським прапором вийде в океан наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Науковцям куплять корабель за 252 мільйони гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі