четвер, 17 травня 2007 07:07

На Вознесіння печуть поминальні паски

Сьогодні святкують Вознесіння Христове або Вшестя. Воно припадає на сороковий день після Великодня. Саме стільки після свого Воскресіння Христос ще ходив по землі. Він часто з"являвся апостолам та готував їх проповідувати Євангеліє.

У день свого Вознесіння Ісус востаннє з"явився перед учнями. Зібрав їх на вершині Елеонської гори, благословив, а потім піднявся в небо.

Вважається, що до Вшестя вітаються одне з одним словами "Христос Воскрес", а після свята традиційно кажуть "Слава Богу".

На свято люди печуть обрядове печиво у формі драбинок. Так, за віруваннями, Синові Божому допомагають піднятися на небо. Крім того, готують поминальні паски та фарбують крашанки. Із ними провідують могили родичів. При вході на цвинтар цього дня обов"язково слід подати жебракам.

Селяни обходять посіви та качають на них крашанки на добрий урожай. Вважається, що на Вознесіння починають колоситися озимі. До свята намагалися все посіяти та посадити.

Зараз ви читаєте новину «На Вознесіння печуть поминальні паски». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі