вівторок, 14 червня 2016 06:45

На відновлення Донбасу держава виділить три мільярди гривень

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.golos.ua
  У місті Широкиному на Донеччині зруйновано майже 60 відсотків будівель, за даними ОБСЄ
У місті Широкиному на Донеччині зруйновано майже 60 відсотків будівель, за даними ОБСЄ

— Ми зробили все можливе, щоб знайти понад 3 мільярди гривень. Їх спрямують до місцевих бюджетів Донецької та Луганської областей. Використають для якнайскорішого відновлення Донбасу, — каже президент 50-річний Петро Порошенко 9 червня під час телемосту із Краматорськом. Там зібралося керівництво Донеччини й Луганщини.

1 млрд грн із цих коштів віддадуть на ремонт і реконструкцію об'єктів соціальної сфери. Зокрема, 21 школи, 23 амбулаторій, 29 дитячих садків. Також планують профінансувати 113 об'єктів із водозабезпечення й водовідведення. На Луганщині відновлять 60 км доріг і шість зруйнованих мостів.

— Цього фінансового року на відновлення Донеччини з держбюджету виділили близько 336 мільйонів гривень, — розповідає 40-річна Оксана ­Головко з тамтешньої облдержадміністрації. — Додаткове фінансування розподілятимуть згідно з розпорядженням її голови Павла Жебрівського. Керівники районів і міст зустрічалися з ним, радилися зі своїми громадами про найнагальніші потреби. У лютому склали список ­термінових інфраструктурних проектів для бюджетного комітету Верховної Ради.

Та навіть ці додаткові кошти не покривають основних проблем регіону. Сформований із громадами перелік включає проекти на 6 мільярдів гривень. І це тільки ті, що вимагають негайного фінансування, — зруйновані чи аварійні школи, дитсадки, амбулаторії.

Найближчим часом на сайті облдержадміністрації з'явиться затверджений перелік об'єктів для відновлення за кошти бюджету. Всі закупівлі й роботи замовлятимуть винятково через систему "Прозорро" (система електронних державних закупівель. — ГПУ). Вона забезпечує відкритість, економить бюджетні ­кошти. Майже за півроку роботи з цією системою наші витрати знизилися на 12 відсотків.

— Сьогодні дотації на Донеччину й Луганщину в рази перевищують довоєнні, — каже голова Єдиного координаційного центру "Донбас" Олег Саакян, 22 роки. — Але ніхто не може назвати точних цифр. Чіткого обліку ані міжнародних, ані державних витрат немає. Ці 3 мільярди без цільової стратегії зникнуть у чорній дірі. Держава віддає гроші без зрозумілого плану, як і на що їх витрачати. Є лише окремі проекти з відновлення інфраструктури під наглядом місцевих керівників, які самі спричинили теперішню ситуацію на Донбасі. Скоріше за все, таке виділення дотацій є платою регіональним елітам за лояльність. Але якщо рухаємося шляхом мирної деокупації, то відновлювати нормальні умови життя на прифронтових територіях треба якнайскоріше.

Зараз ви читаєте новину «На відновлення Донбасу держава виділить три мільярди гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі