пʼятниця, 27 червня 2008 07:04

На солоних озерах купаються попри заборону

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Киянки Надія Шандурська (ліворуч) і Вікторія Кацявіна на одній із баз відпочинку в Солотвиному на Закарпатті. Вони приїздять лікувати біль у суглобах та попереку
Киянки Надія Шандурська (ліворуч) і Вікторія Кацявіна на одній із баз відпочинку в Солотвиному на Закарпатті. Вони приїздять лікувати біль у суглобах та попереку

Киянка Надія Шандурська, 48 років, та її подруга 44-річна Вікторія Кацявіна восьмий рік поспіль приїздять відпочивати на солоні озера в селищі Солотвино Тячівського району Закарпаття. Кажуть, тут добре лікуються хвороби кісток і попереку. Біля лікувальних водойм на місці старих відпрацьованих шахт діють понад 30 турбаз. Але рятувальники щоліта попереджають про небезпеку купання в солоних озерах.

Із початку 2008-го в селищі поблизу водойм утворилося п"ять карстових вирв. Позаторік власникам санаторіїв заборонили надавати туристичні послуги. Але бази відпочинку працюють.

— Минулого року ми аналізували рівень небезпеки в Солотвино. А коли поїхали, за півгодини на тому місці провалилася земля, — розповідає Іван Левкулич із обласного управління МНС. — Купатися в солоних озерах небезпечно. Та люди не вірять.

— Хоч купатися і небезпечно, але я все одно сюди й далі приїздитиму, — каже Надія Шандурська. — Я спускаюся в шахту з сіллю. Натираюся лікувальними грязями, вони витягують остеохондроз. Після такого відпочинку вісім місяців не відчуваю болю в суглобах та в попереку. Тут добре лікується псоріаз, легко загоюються рани.

— Але хочеться кращого сервісу, — долучається Вікторія Кацявіна. — Хоча, правду кажучи, більше думаю про здоров"я, тому на умови й не зважаю. Говорять, що тут провалюється земля, але мені треба підліковуватися.

Солені озера утворилися в середині 1950-х минулого століття в урочищі Затон на місці соляних шахт Кунігунди, Ніколая і Крістіни. Концентрація солі у воді — до 200 г на літр. Берег і дно вкриті лікувальними грязями. Температура води упродовж року не опускається нижче +17°С.

У селищі відпочивальникам пропонують 3–5-місні дерев"яні будинки від 150 до 250 грн за добу. За 20–50 грн можна винайняти ліжкомісце в сільській хаті. Відпочивальників чекають на зупинці. Щойно зупиняється рейсовий автобус із Ужгорода чи Івано-Франківська — румунки навперебій пропонують житло. Часто умови проживання, про які розповідають, виявляються гіршими. Замість душу — зливна діжка, господині вимагають економити газ.

На туристичний бум чекають у липні. Оренда будинку для багатьох — єдиний спосіб заробити. У середньому це кілька тисяч гривень.

— У прошлому році туристів залякали вирвами, і тепер їх приїздить менше, ніж ще років три-п"ять тому, — ділиться місцева жителька Олена Продан.

Зараз ви читаєте новину «На солоних озерах купаються попри заборону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі