четвер, 05 листопада 2020 06:46

На пацієнта виділять 25 гривень на день

Автор: ОЛЬГА СТЕНЬКО
  Обід у Полтавській обласній клінічній лікарні імені Миколи Скліфосовського. Меню залежить від дня. У вівторок і четвер дають рибу. Інші дні — м’ясо або сардельки чи сосиски. У релігійні свята пацієнти отримують додаткове харчування
Обід у Полтавській обласній клінічній лікарні імені Миколи Скліфосовського. Меню залежить від дня. У вівторок і четвер дають рибу. Інші дні — м’ясо або сардельки чи сосиски. У релігійні свята пацієнти отримують додаткове харчування

— Неповноцінне харчування може привести до ускладнень. Пацієнти довше одужуватимуть. Але наші отримують калорійні обіди, — каже Валентина Петренко, 70 років, завідувач гастроентерологічного центру Полтавської обласної клінічної лікарні ім. Миколи Скліфосовського.

Цей заклад, окрім власних хворих, забезпечує харчуванням пацієнтів перинатального й обласного кардіологічного цент­рів, онкологічного диспансеру.

— Щодня є салати з печених буряка та моркви. У такому вигляді в них зберігаються вітаміни. Є зі свіжих огірків, помідорів, капусти. Із фруктів цього року була тільки вишня. Готуємо сирники, запіканки, булочки. Самі випікаємо хліб. Серед пацієнтів робимо анкетування що три місяці.

Меню залежить від дня. У вівторок і четвер дають рибу. Інші дні — м'ясо або сардельки чи сосиски. Борщі варять із курятиною чи яловичиною. Зі свинини рідко, хіба спонсори привезуть м'ясо. У релігійні свята пацієнти отримують додаткове харчування. На Великдень — паски печемо. Священники на території лікарні освячують, — розповідає Валентина Панасівна.

Порції розраховані у грамах. Перші страви — 500 г, гарнір — 300 г, м'яса 150 г, риби 75–100 г.

— Щодня о 7:00 приходжу на закладку продуктів. Контролюю, що поклали. Дієтсестра слідкує, скільки буфетниці чого отримали, все під підпис. Усе зважують. Готові страви перевіряє черговий лікар, — продовжує Валентина Петренко. — Розрахунки на пацієнта робимо на основі даних попереднього року. Це сталий показник, плюс-мінус. Бухгалтер розраховує приблизну вартість продуктів, що треба закупити. Оголошують торги.

— До основного харчування призначають додаткове: сметану, рибу, сир, кефір. Загальне меню складається з трьох прийомів їжі. Додаткове — чотириразове. Воно для тих, хто не має родичів і кого в лікарні ніхто не навідує. Також хворим у неврології, нейрохірургії та реанімації — залежно від стану. Якщо потребують збалансованішого білкового харчування, дієтолог розписує висококалорійну дієту. Окремо готуємо навіть для одного пацієнта, — каже головний лікар Полтавської обласної лікарні ім. Миколи Скліфосовського Григорій Оксак, 52 роки. — На їжу одного на день виділяємо 23–25 гривень.

Спонсорську допомогу приймають лише сертифікованими продуктами з необхідними документами.

— Недавно люди привезли яйця, ми відмовилися. Бо не було документів про їхнє походження. Без них не беремо навіть моркву чи картоплю з городу, — пояснює Григорій Анатолійович.

У лікарні прораховували, що вигідніше: мати харчоблок чи перейти на замовлення їжі з доставкою.

— Останній варіант — утричі дорожчий. Та й не впевнені, що не програли би в якості.

Продукти для обласних лікарень закуповують за гроші обласного бюджету. Для полтавських міських лікарень 2020 року виділили на харчування понад 5,6 млн грн.

— У лікарнях Полтави на їжу в середньому виділяють 20,5 гривні на день. А відповідно до норм для збалансованого харчування мінімальна сума коштів — 50 гривень, — каже 39-річний Олександр Запорожченко, заступник директора Департаменту охорони здоров'я та соціального розвитку Полтавської міської ради.

Зараз ви читаєте новину «На пацієнта виділять 25 гривень на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі