— Неповноцінне харчування може привести до ускладнень. Пацієнти довше одужуватимуть. Але наші отримують калорійні обіди, — каже Валентина Петренко, 70 років, завідувач гастроентерологічного центру Полтавської обласної клінічної лікарні ім. Миколи Скліфосовського.
Цей заклад, окрім власних хворих, забезпечує харчуванням пацієнтів перинатального й обласного кардіологічного центрів, онкологічного диспансеру.
— Щодня є салати з печених буряка та моркви. У такому вигляді в них зберігаються вітаміни. Є зі свіжих огірків, помідорів, капусти. Із фруктів цього року була тільки вишня. Готуємо сирники, запіканки, булочки. Самі випікаємо хліб. Серед пацієнтів робимо анкетування що три місяці.
Меню залежить від дня. У вівторок і четвер дають рибу. Інші дні — м'ясо або сардельки чи сосиски. Борщі варять із курятиною чи яловичиною. Зі свинини рідко, хіба спонсори привезуть м'ясо. У релігійні свята пацієнти отримують додаткове харчування. На Великдень — паски печемо. Священники на території лікарні освячують, — розповідає Валентина Панасівна.
Порції розраховані у грамах. Перші страви — 500 г, гарнір — 300 г, м'яса 150 г, риби 75–100 г.
— Щодня о 7:00 приходжу на закладку продуктів. Контролюю, що поклали. Дієтсестра слідкує, скільки буфетниці чого отримали, все під підпис. Усе зважують. Готові страви перевіряє черговий лікар, — продовжує Валентина Петренко. — Розрахунки на пацієнта робимо на основі даних попереднього року. Це сталий показник, плюс-мінус. Бухгалтер розраховує приблизну вартість продуктів, що треба закупити. Оголошують торги.
— До основного харчування призначають додаткове: сметану, рибу, сир, кефір. Загальне меню складається з трьох прийомів їжі. Додаткове — чотириразове. Воно для тих, хто не має родичів і кого в лікарні ніхто не навідує. Також хворим у неврології, нейрохірургії та реанімації — залежно від стану. Якщо потребують збалансованішого білкового харчування, дієтолог розписує висококалорійну дієту. Окремо готуємо навіть для одного пацієнта, — каже головний лікар Полтавської обласної лікарні ім. Миколи Скліфосовського Григорій Оксак, 52 роки. — На їжу одного на день виділяємо 23–25 гривень.
Спонсорську допомогу приймають лише сертифікованими продуктами з необхідними документами.
— Недавно люди привезли яйця, ми відмовилися. Бо не було документів про їхнє походження. Без них не беремо навіть моркву чи картоплю з городу, — пояснює Григорій Анатолійович.
У лікарні прораховували, що вигідніше: мати харчоблок чи перейти на замовлення їжі з доставкою.
— Останній варіант — утричі дорожчий. Та й не впевнені, що не програли би в якості.
Продукти для обласних лікарень закуповують за гроші обласного бюджету. Для полтавських міських лікарень 2020 року виділили на харчування понад 5,6 млн грн.
— У лікарнях Полтави на їжу в середньому виділяють 20,5 гривні на день. А відповідно до норм для збалансованого харчування мінімальна сума коштів — 50 гривень, — каже 39-річний Олександр Запорожченко, заступник директора Департаменту охорони здоров'я та соціального розвитку Полтавської міської ради.
Коментарі