четвер, 08 жовтня 2020 07:46

На Донбасі згоріли 11 людей

20 тис. га лісу згоріли на Луганщині минулого тижня. У пожежах загинули 11 людей, 19 отримали травми. Вогонь знищив 32 населені пункти. У ніч на 1 жовтня одночасно сталося займання на лінії розмежування вздовж річки Сіверський Донець у Новоайдарському, Станично-Луганському та Сіверськодонецькому районах. Спочатку в заплаві спалахнув очерет і суха трава, вогонь перекинувся на ліс. Сильний поривчастий вітер поширив полум'я на великі площі.

— Між осередками пожеж велика відстань, — каже 54-річний Микола Чечоткін, голова державної служби з надзвичайних ситуацій. — Рятувальники виїжджають на всі загоряння. Але щойно виникають нові, змушені перекидати техніку на 50–70 км. Вітер постійно змінює напрямок. Ми вимушені маневрувати, щоб хоч якось "спіймати" вогонь.

2 жовтня вогонь оточив Сіверськодонецьк — тимчасовий обласний центр.

— Небо стало червоним, — згадує місцева жителька 23-річна Ганна Готова. — Я таке тільки в кіно бачила. У повітрі стояв дим, літав попіл. Ми думали, що знову війна почалася. Але розривів снарядів не було чутно. І дим ішов з боку Василівського пустиря. Ми туди на шашлики їздимо. Там тільки пісок і сосни.

Спочатку думали, що то відпочивальники підпалили. Але всі кажуть, що то диверсанти такого горя наробили. Вибрали сприятливий час — три дні на нас дув сильний вітер.

Ліс навколо Сіверськодонецька висадили на піщаних ґрунтах у 1960 роках. Щоб його відновити, потрібно кілька десятиліть.

Для гасіння вогню у Станиці Луганській та біля лінії розмежування залучили три пожежні літаки АН-32П і два вертольоти Мі-8. Сили ООС домовилися з бойовиками про використання авіації. Досі була домовленість не застосовувати її.

Щоб локалізувати й загасити всі осередки займання, знадобилося три дні. Працювали пожежні з усіх навколишніх районів і областей.

Вигоріло 250 споруд у 32 населених пунктах. Найбільше постраждали села Воронове і Сиротине.

— Вечеряла, коли чую — чад. Вийшла з дому, подивилася — трохи дим іде. Через 10 хвилин світло вимкнули. Вийшла, як глянула — полум'я летить, шифер тріщить, — згадує Галина Михайлівна з Воронового. Її будинок згорів дощенту.

Через пожежу закрили КПВВ "Станиця Луганська" — єдиний пішохідний пункт пропуску через лінію зіткнення в Луганській області. Там вогонь знищив модуль Червоного Хреста і павільйон для очікувальників.

Вітер швидко поширив пожежу до селища Станиця Луганська, де вигоріла вул. Донецька. Її не могли загасити, бо всіяна нерозірваними боєприпасами. До 2018 року тут пролягала фактична лінія розмежування.

Українські військові зняли на відео, як сухий очерет на Сіверському Дінці підпалює невідомий. Опісля тікає до бойовиків.

Серед версій виникнення пожеж слідство перевіряє обстріли, підпал, самозаймання трави й лісу через погодні умови та необережне поводження з вогнем.

2 жовтня у штабі операції Об'єднаних сил заявили, що пожежі спричинили бойовики, обстрілюючи суху траву трасуючими кулями. Напередодні вони 11 разів стріляли в бік українських захисників — найбільше за весь час перемир'я з 27 липня.

Президент Володимир Зеленський закликав не пов'язувати обстріли з пожежею й дочекатися висновків експертів.

— Це не перші пожежі на Луганщині цього року. Ми навчилися швидко з ними справлятися, — каже Зеленський.

Вітер частково перекинув вогонь на окуповану частину Донбасу. Найбільша пожежа вирує в районі селища Нижня Кринка.

Згоріли житлові будинки у селі Велика Вергунка. Фіксували вогонь біля міста Міусинськ.

11 кримінальних проваджень за фактом пожеж на Луганщині відкрила поліція. Підозрюють, що ліс підпалили, а лісники не дотриму­валися протипожежних заходів.

Виділили гроші постраждалим

Постраждалим від пожеж у Луганській області виплатять за повністю втрачене житло по 300 тис. грн. Сім'ям загиблих — по 200 тис. грн.

50 тис. грн отримають на капітальний ремонт у частково зруйнованих будинках. По 20 тис. грн — за відшкодування втрат.

Зараз ви читаєте новину «На Донбасі згоріли 11 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі