четвер, 12 квітня 2012 07:15

Спецтема: Скандальна забудова Андріїівского узвозу

На Андріївському узвозі знесли три будинки

Три будівлі знесли на столичному Андріївському узвозі. Будинки за номерами 10а, 10б та 9/11 поваляли бульдозерами минулого тижня. На їх місці компанія "ЕСТА холдинг", що належить мільярдеру і народному депутату, "регіоналу" Рінатові Ахметову, хоче побудувати торговельно-розважальний центр.

— Це зробили швидко і тихо. У якийсь момент перекрили пішохідний прохід по Андріївському. Всі думали, що то ремонт, а вони знесли. У них не було ніяких дозволів. Хоча тепер, напевно, якщо звернутися, то всі дозволи є. Тут хочуть побудувати стєкляшку, яка не вписується в архітектуру вулиці. Нібито це буде арт-центр із пафосною назвою "Андріївський Плаза", — каже громадський активіст Єгор Соболєв, 35 років. Він з однодумцями створив комітет із захисту узвозу від знищення.

Тут художники виставляють свої роботи, майстри продають прикраси, скляний посуд та кераміку, колекціонери — медалі й монети. На цій вулиці жив письменник Михайло Булгаков.

Знесли корпуси колишньої швейної фабрики "Юність". Цю земельну ділянку столична влада передала в оренду на 15 років у листопаді 2010-го.

У вівторок близько 19.00 на узвозі працюють екскаватори. Загортають піском каналізаційні труби. Четверо робітників курять біля вантажівки при в'їзді з боку Контрактової площі. Поряд чоловік у сірому плащі знімає їх на відеокамеру "Соні". Кожному тицяє об'єктивом в обличчя.

— Я выложу ваши рожи в интернет. Киевляне скинутся, и байкеры сожгут ваши дома. Так же, как вы уничтожаете мой дом — Киев, — чоловік ледь не зривається на крик. Відчиняє дверцята та знімає на відео екскаваторника. Голосно матюкається.

— Вони приїхали сюди і творять що хочуть. Чингісхан такого не робив. Андріївський пережив фашистів, комуністи його не рухали, а тут донецькі прийшли і все гребуть, — говорить. Називатися не хоче.

Піднімаємося з ним вулицею. Скрізь лежать труби, купи щебеню та рештки бруківки. Тротуар зняли, на його місці дерев'яні щити. Смердить каналізацією. Будівля театру "Колесо" у риштуванні. Троє робітників фарбують її фасад на другому поверсі. Біля музею Булгакова — велика яма, в ній видно червоні пластикові труби. Місце, де знесли будинки, затулили зеленим парканом заввишки 5 м.

— Целый день что-то стучат, гурчат. Дорожки разобрали. Когда дождь идет, не выхожу на улицу — здесь сплошное болото, — говорить 67-річний Юрій, мешканець будинку №7. — Про снос узнал из новостей. Наверное, ночью валяли, чтобы никто не видел.

У вівторок на захист узвозу вийшли близько сотні людей. Серед них письменниця Лада Лузіна та нардеп Олег Ляшко, що хоче стати мером столиці. Домовилися найближчим часом провести два великі мітинги проти забудови.

— Я буду домовлятись з хакерською групою"Анонімус", щоб вони атакували сайти Київської міської адміністрації, — розказує 39-річний Олег Ляшко. — Пропоную встановити намети під компанією СКМ Ахметова і ночувати там.

— У нас є інформація, що тут звалять іще чотири будівлі і спорудять 10. Зокрема ресторан, офісний центр та готель з підземним паркінгом. Вони кажуть, що будівлі гармонійно впишуться у вулицю, але це — брехня. В інтернеті є проект: вони будуть зі скла і бетону, високі, без будь-якого смаку, — каже краєзнавець Владислава Осьмак, 42 роки.

У компанії "ЕСТА холдинг" розповідають, корпуси фабрики зведені 1978 року й не становлять історичної цінності.

У середу будівельна інспекція столиці заборонила будь-які роботи на Андріївському, доки триватиме перевірка.

Зараз ви читаєте новину «На Андріївському узвозі знесли три будинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі