вівторок, 08 грудня 2009 07:43

Музичні інструменти не оновлювали з повоєнного часу

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Студенти львівської Національної музичної академії репетирують учора біля роялю ”Стейнвей”. Його навчальному закладу подарував народний депутат Борис Колесніков
Студенти львівської Національної музичної академії репетирують учора біля роялю ”Стейнвей”. Його навчальному закладу подарував народний депутат Борис Колесніков

Рояль "Стейнвей" подарував Львівській національній музичній академії ім. Лисенка народний депутат-"регіонал" Борис Колесніков, 47 років. 3 грудня він передав інструмент разом із колегою по партії 50-річною Ганною Герман.

—  Її свекруха колись викладала в консерваторії, тому Герман часто навідувалася до нас. Вона ж вибила нам статус національної академії, — розповідає заслужений артист України Йожеф Єрминь, 50 років. — Герман і порадила Колеснікову зробити подарунок. Із бюджетних коштів ми б не дочекалися такого інструменту. Львівська філармонія з 1950-х чекала на "Стейнвей". Тільки торік на нього дали гроші. Взагалі, музичні інструменти у Львові не оновлювали з післявоєнного часу.

Рояль доставила вантажівкою київська фірма "Комора", представник компанії "Стейнвей енд санс" в Україні. Йожеф Єрминь першим зіграв на новому чорному інструменті. Виконав сонати угорського композитора Бели Бартока.

— "Стейнвей" — найзахопливіше, що може бути, — продовжує артист. — Він ідеальний. Роялі так само можуть бути різними. Це як "мерседес" серед машин. Усе залежить, як налаштовані струни, відлиті рами, яке підібрали дерево. Я впевнений, це найкращий рояль в Україні.

Вартість подарунка — 130 тис. євро. Інструмент поставили в невеликій залі на першому поверсі академії. Концертують тут рідко, частіше репетирують. Охорони немає. Гратимуть на "Стейнвеї" тільки з нагоди урочистих подій. Для студентів, кажуть викладачі, є старі "Зейлер" і "Блютнер".

Зараз ви читаєте новину «Музичні інструменти не оновлювали з повоєнного часу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі