четвер, 01 вересня 2011 09:31

Медузи передчувають шторм за 20 годин

Автор: ФОТО: REUTERS/Paul Darrow
  Чоловік зайшов в Атлантичний океан 29 серпня 2011 року в провінції Нова Шотландія, що в Канаді. Це перший день урагану Айрін, що здіймав триметрові хвилі
Чоловік зайшов в Атлантичний океан 29 серпня 2011 року в провінції Нова Шотландія, що в Канаді. Це перший день урагану Айрін, що здіймав триметрові хвилі

Чотири дні поспіль вирувало Чорне море біля Південного узбережжя Криму. 27 серпня через негоду загинули шестеро відпочивальників. Шторм мав 5 балів із 12. Хвилі сягали 3 м.

— Усі комунальні пляжі Севастополя вкриті водоростями. У парку Перемоги в море змило дві роздягальні. Одну з них ми дістали, другу так і не змогли знайти. Шторму не очікували, — каже Олександр Чернявський, директор севастопольського підприємства із благоустрою.

— Щороку на морі бувають невеликі шторми, які нікому не шкодять. Потужні, десь 6-бальні, тривають зазвичай 17 днів на рік. Найчастіше взимку, — говорить Людмила Савченко, з Гідрометеоцентру.

За 6 балів за шкалою Бофорта висота хвиль досягає 4 м. За 7 — море вкривається білими пінистими гребенями, які вітер зриває з поверхні. Вода біліє від піни під час 11-бального шторму. Тоді 12-метрові хвилі з шумом накочуються на берег чи скелі, вітер дме зі швидкістю 28 м/с. Він вириває з корінням дерева, валяє будинки.

Найпотужніший 12-бальний шторм востаннє був 1986 року на Тарханкутському півострові, в західній частині Криму. За 100 м від води винесло 1,5-метрову брилу.

Олег Ковтун, 45 років, завідувач гідробіологічної станції в Одесі, каже, що задовго до шторму риба відходить від берегів і ховається в глибинах моря. Інакше хвилі викинуть її на суходіл. Найкраще передчувають негоду медузи.

— Вони можуть передбачити її за 20 годин. Чують одним вухом, яке є на голові, що схожа на дзвін. Воно завбільшки як горошина, ловить акустичні удари хвилі за сотні кілометрів. За зразком медуз біоніки створили автоматичний прилад — передвісник бур. Він попереджає про шторм за 15 годин. А традиційний барометр — тільки за 2.

50-річний Володимир Іллєнко, капітан далекого плавання з Маріуполя, говорить, що шторм легше пережити на малому судні.

— Воно зазвичай запливає на один схил хвилі й випливає з іншого. Великий корабель так легко маневрувати не може. Небезпечна ситуація виникає, коли ніс і корма потрапляють на два послідовні гребені, а центральна частина судна — над прогалиною. Або коли середина судна потрапляє на гребінь, а ніс і корма провисають. Тоді корабель може зламатися навпіл, — розказує моряк.

Кораблі на час шторму зазвичай змінюють курс.

Зараз ви читаєте новину «Медузи передчувають шторм за 20 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі