пʼятниця, 31 травня 2019 07:50

Літо буде спекотне

У червні температура повітря підніматиметься вище +30°C. Буде переважно сонячно. Сильних дощів на заході країни, як у травні, не очікують.

— Перший місяць літа почнеться похолоданням і короткими зливами. З другої декади прийде справжня спека. Стовпчики термометрів з 14–15 червня перевалять за 30 градусів, — розповідає народний синоптик Леонід Горбань, 79 років. — Температура сягатиме +29…33°C.

У липні буде так само гаряче. Спека почнеться з 6–7 числа і затягнеться до 9–10 серпня. За цей час її на два-три дні перериватиме невелике похолодання з грозами, але різкого зниження температури чекати не варто. Спека почне спадати у другій половині серпня. До кінця літа буде +19…22°C і нижче, дощитиме.

— Опади у наступному місяці прогнозують у межах норми. У західних областях дещо менше неї, — говорить метеоролог 55-річний Владислав Білик. — Напевне, запас вологи вичерпали недавні зливи. Температура по всій Україні буде в межах середньостатистичних значень. У другій декаді червня на півночі країни дещо знизиться, прийде дощова погода.

— Найважливіший місяць для сільськогосподарських культур — травень. Останні роки дощів вистачає, цьогоріч теж. Негоди мої поля не зачепили, а сусід по землі втратив частину урожаю. Град ішов полосою, — розповідає фермер 52-річний Борис Сіренко із села Тарасівка Чорнобаївського району Черкащини. — Найбільш невибагливі до вологи — соняшник, кукурудза, соя. Останню — учетверте засіваю. Посіяв і забувся. Рідко сію пшеницю, бо у спеку стає миршава, скручується, не набирає маси.

Чекаю, доки вилізе на полях увесь бур'ян. Далі вношу гербіциди, що рятують від великого бур'яну в періоди злив.

Зараз ви читаєте новину «Літо буде спекотне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі