середа, 08 травня 2013 06:45

Літні кафе опинилися у воді

Автор: фото з сайта www.livejournal.com
  Кафе у столичному парку Дружби народів. У ніч на 4 травня в Дніпрі стрімко піднялася вода
Кафе у столичному парку Дружби народів. У ніч на 4 травня в Дніпрі стрімко піднялася вода

Дніпро підтопив пляжі та низинні ділянки в столиці. У парку Дружби народів позаливало відкриті кафе. Їх власники залишили у воді крісла, столи, мангали й біотуалети. У Гідропарку понтонний міст через затоку піднявся під кутом 45 градусів.

Залило також вул. Труханівську біля Московського мосту та частину Оболонської набережної. Повінь завдала клопоту й дачникам на Осокорках і біля метро Славутич. Старожили кажуть, востаннє таке у столиці було у 1970-х.

Розлитий Дніпро відрізав селище Радуль та село Новосілки Ріпкинського району Чернігівщини. Продукти й питну воду там розвозять БТРом. Місцеві організували переправи на найглибших ділянках вулиць.

В Україні зараз пік паводку, пояснюють у Гідрометцентрі. До нас дійшла вода, яка накопичилася в Білорусі та Росії. Її рівень у Дніпрі піднявся до 639 см.

— У столиці критичний рівень — 715 сантиметрів, — каже директор Гідрометцентру Микола Кульбіда, 57 років. — Від 2 до 17 сантиметрів щодня піднімається вода й на Десні — в Київській та Чернігівській областях. Заплавні території затоплені подекуди до двох метрів.

6 травня скинула воду Канівська ГЕС. Підтопило 48 будинків у селах Сушки Канівського району та Хрещатик Черкаського району. У селі Тубільці під Черкасами залило 14 баз відпочинку на березі Дніпра.

— Два тижні назад нас попереджав сільський голова, що може бути підтоплення. Рано чоловік вийшов з хати, а вода аж під ґанком. Я в сльози — не думала, що по коліна буде. Свині у повітці хрюкають, стоять у воді до половини. Курі повилітали на сідала. Добре, що курчат увечері забрала в літню кухню. Картошки на городі жалко. Треба ждати, поки вода зійде. Знов удобрювати. Може, пересадити прийдеться, — розповідає Ніна Іванченко, 60 років, із Сушок.

— Корову й свиню пару днів назад до сестри в сусіднє село завезла. Найняла трактор із причепом, дала водітєлю на бензин. Моя хата стоїть на горбу, але клубніку все одно затопило, — каже 55-річна Ніна Паланюта із Сушок.

Зараз ви читаєте новину «Літні кафе опинилися у воді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі