четвер, 03 серпня 2006 20:34

Лісоруби змагалися у точності

Автор: фото: Сергій ГУДАК
  За умовами конкурсу лісоруб мав відрізати від колоди рівну та гладку ”таблетку”
За умовами конкурсу лісоруб мав відрізати від колоди рівну та гладку ”таблетку”

"Іван Повхан точно звалив 30-метрову смереку. Відміряв від дерева 25 кроків, встромив у землю метровий кілок і почав підрізати стовбур,— розповідає 60-річний Михайло Максим, заступник начальника Закарпатського обласного управління лісового господарства. — Смерека гупнула просто на кілок і забила його в землю. Це ювелірна робота".

У Говерлянському лісництві пройшли щорічні змагання лісорубів Закарпаття. Вибрали ділянку планової вирубки. Кожен із учасників мав виконати п"ять завдань. Перше — на швидкість розбирання та збирання бензопил.

— Майже у всіх були імпортні. "Дружби", "Урали", "Тайги" — то вже історія, — каже Михайло Максим.

Потім лісоруби змагатися на точність розкряжовування — розпилювали впоперек довгі, 40-сантиметрової товщини, стовбури. Перемагав той, хто зітне рівну та гладку "таблетку". Після цього взялися за комбіноване розкряжовування — розпилювали колоду з двох боків так, аби прорізи точно зійшлися. Четверте завдання — зрізати сучки якомога ближче до стовбура. А після п"ятого — звалити дерево — визначили переможця. Ним став 42-річний Іван Повхан з Ужгородського держлісгоспу.

Кращому лісорубові дали грамоту та 500 гривень премії.

Зараз ви читаєте новину «Лісоруби змагалися у точності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі