четвер, 05 березня 2020 00:00

Лауреатам Шевченківської премії виплатять по 200 тисяч гривень

— Фотограф Олександр Глядєлов документує безжальність світу, як вона є, — каже художниця 51-річна Влада ­Ралко про лауреата Шевченківської премії у номінації "Візуальні мистецтва".

Глядєлова відзначили за цикл фотографій "Карусель". 29 робіт зняті з 1996 по 2019 рік у дитячих інтернатах, тюрмах, в'язничних лікарнях. Останні кадри — з Донбасу.

У номінації "Література" відзначили Маріанну Кіяновську з книжкою поезій "Бабин Яр. Голосами" і Тараса Прохаська зі збіркою есеїв "Так, але…".

— Література — традиційно центральна тема в премії. Цьогоріч було понад 40 претендентів, — говорить літературознавиця Тамара Гундорова, 64 роки. — Збірка Кіяновської торкається трагічних подій історії, які пов'язані з нашим сприйняттям і відповідальністю. Це спроба роботи з травмою. Книжка Прохаська є зразком письма інтелектуального. Розповідає про галицьку культуру довоєнного і міжвоєнного часу.

У номінації "Публіцистика, журналістика" лауреаткою стала воєнна кореспондентка Євгенія Подобна з книжкою "Дівчата зрізають коси". Це спогади 25 жінок, які брали участь в російсько-українській війні у складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів у 2014–2018 роках.

— Праця цінна тим, що робить невидиме видимим, — каже літературознавиця Ірина Славінська, 32 роки. — Тривалий час життя й робота жінок у зоні АТО були невидимими. Офіційно не мали права займати бойові посади. В тих умовах кухарка була розвідницею. Завідувачка лазні — снайперкою.

Лауреатами Шевченківської премії в номінації "Музичне мистецтво" став етногурт "Даха Браха". Нагороду вручили за альбом "Шлях" 2016 року.

— Платівка складена з традиційних пісень різних частин України, зокрема Криму. Запис демонструє, які ми всі різні і скільки спільного при цьому маємо, — розповідає член комітету Шевченківської премії 38-річна Любов Морозова.

Премію в номінації "Театральне мистецтво" отримала опера-реквієм "Йов" композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка.

— Влад Троїцький — художній керівник гурту "Даха Браха" і режисер опери "Йов". Нагороджений як театральний режисер, — продовжує Любов Морозова.

Усі лауреати Шевченківської премії отримали по 200 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Лауреатам Шевченківської премії виплатять по 200 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі